Det amerikanska läkemedelsbolaget Merck & Co fick på måndagen grönt ljus av EU-kommissionen för att marknadsföra sitt nya ebolavaccin. Företaget säger sig vilja se att vaccinet används för att stödja den globala folkhälsoberedskapen.

EU-kommissionens godkännande av Ervebo kommer mindre än en månad efter att Europeiska läkemedelsmyndigheten gett sitt stöd till vaccinet som är det första i sitt slag mot det dödliga viruset.

Vaccinet började utvecklas i samband med ebolautbrottet i Västafrika 2014 då mer än 11 300 dog och används redan som del av en specifik behandling för att skydda människor som riskerar infektion, som vårdpersonal eller personer som kommit i kontakt med redan infekterade individer.

Vaccinet är godkänt för användning för personer över 18 och har även satts in i det nuvarande utbrottet i Demokratiska republiken Kongo där det sedan mitten av 2018 dödat mer än 2 100 människor.

Ervebo granskas just nu även av amerikanska hälsovårdsmyndigheter och ett beslut väntas under det första kvartalet 2020.

Ebola orsakar så kallad blödarfeber och sprids från person till person genom direktkontakt via kroppsvätskor. Viruset dödar ungefär hälften av dem som infekteras.