EU hotar med indraget stöd – MÅSTE ta emot migranter
Heather Murdock/Voice of America / Anders Henrikson, CC BY 2.0

Grekland måste sluta med så kallade pushbacks, att medelst diverse metoder avvisa migranter från landets territorium utan att låta dem söka asyl, annars kan EU dra in stöd till landet. Det hotar EU:s svenska migrationskommissionär med.

Den grekiska regeringen anklagas för ”våldsamma och illegala” pushbacks av migranter vid landets, och EU:s yttre, gränser. Ifall man inte tar itu med problemet hotar EU att hålla inne med EU-stöd.

LÄS ÄVEN: Gängvåldtäktsvåg i semesterparadiset

– Det här måste få ett slut och därför har vi nu ställt krav på Grekland att de måste införa rutiner och processer för att säkerställa att man följer regelverket, säger EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson till statsradion.

Nekar till anklagelserna

På ett utskottsmöte i EU-parlamentet nyligen avfärdade Greklands migrationsminister Notis Mitarachi anklagelserna. Samtidigt kommer nya anklagelser om pushbacks av migranter på den grekisk-turkiska gränsen.

LÄS ÄVEN: Grekland stärker EU:s gräns mot Turkiet

I ett samarbete mellan flera europeiska medier rapporteras om hur grekiska myndigheter ska ha tvingat migranter att förhindra andra migranter att ta sig in på grekiskt territorium. Migranter påstår även att de tvingats arbeta som ”slavar” åt de grekiska myndigheterna.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.