EU kan komma att införa sanktioner mot den amerikanske journalisten Tucker Carlson som hämnd för att han åkt till Ryssland för att intervjua den ryske presidenten Vladimir Putin. Det säger flera nuvarande såväl som tidigare ledamöter i EU-parlamentet.

EU förbjöd redan för två år sedan de båda ryska mediekanalerna RT och Sputnik. Det uttalade syftet med censuren var att förhindra unionens medborgare att ta del av rysk rapportering. Främst gällande kriget i Ukraina.

– Statligt ägda Russia Today och Sputnik, och deras dotterbolag, kommer inte längre kunna sprida sina lögner för att rättfärdiga Putins krig, kommenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beslutet.

Sanktioner mot Tucker Carlson

Men det är inte enbart medier som censureras. Sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 har den europeiska unionen sjösatt allt tuffare sanktioner mot Ryssland, även sådana som slår mot landets civilbefolkning, i takt med att situationen på slagfältet inte utvecklats som förväntat.

Och dessa sanktioner kan nu komma att drabba Tucker Carlson, som under veckan rest till Moskva för en intervju med den ryske presidenten. Det säger flera såväl nuvarande som tidigare EU-parlamentariker till Newsweek.

En av dem är Belgiens liberale tidigare premiärminister Guy Verhofstadt, som numera sitter i EU-parlamentet i samma grupp som Sveriges centerpartister och liberaler.

LÄS ÄVEN: Därför är det jätteviktigt att ”sprida Kremls lögner”

– Eftersom Putin är en krigsförbrytare och EU sanktionerar alla som bistår honom i de ansträngningarna, så verkar det logiskt om Europeiska utrikestjänsten utreder hans fall också, säger Verhofstadt syftandes på Tucker Carlson.

Guy Verhofstadt får medhåll från tidigare spanske liberale EU-parlamentarikern Luis Garicano, som även han reagerar med avsmak på Carlsons förbjudna journalistik.

– Han är inte längre en nyhetsman, utan en propagandist för den mest fruktansvärda regimen på europeisk mark och för den som är farligast för vår fred och säkerhet, säger Garicano.

Kan få inreseförbud

Tucker Carlson har tydligt uttryckt att han inte är i Moskva för att ge stöd till den ryske presidenten, utan för att göra sitt jobb som journalist. Han berättar att han även vill intervjua Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Vi är inte här för att vi älskar Putin. Vi är här för att vi älskar USA och vi vill att det förblir framgångsrikt och fritt, säger han i en video på X.

– Vi uppmuntrar dig inte att hålla med om vad Putin säger i denna intervju, men vi uppmanar dig att se den.

Men att överhuvudtaget låta den ryske presidenten komma till tals är något som Urmas Paet, EU-parlamentariker och Estlands tidigare utrikesminister, tycker är fel.

– Carlson vill ge en plattform till någon som anklagas för folkmord – det är fel, säger den liberale esten och förordar även han hämndsanktioner mot den amerikanske journalisten.

Om sanktioner införs mot Tucker Carlson blir det sannolikt främst i form av ett inreseförbud. Det innebär att han förbjuds att besöka EU.

LÄS MER: Tucker Carlson om Putin-intervjun: ”Vi är journalister – det är vår plikt att informera folk”