migrationsverket 736535

Foto: Tomislav Stjepic.

Inrikes

EU-kommissionen uppmanar Sverige att öka antalet förvarsplatser

Publicerad 3/21/2018
Annons

Enligt EU-kommissionen är det ”av yttersta vikt” att fler platser tas fram. ”Bristen på förvarsplatser är akut för oss och det är oerhört allvarligt.”

De senaste årens rekordhöga invandring har även inneburit ett rekordhögt tryck på Migrationsverkets förvar där man företrädesvis tillfälligt placerar utlänningar som ska utvisas alternativt avvisas från Sverige.

Sedan 2017 har landets samtliga 357 förvarsplatser vid ett flertal tillfällen varit upptagna, vilket lett till att polisen upprepade gånger tvingats släppa personer som skulle ha frihetsberövats.

Senast i helgen hävdes sju förvarsbeslut på grund av de fulla förvaren.

– Bristen på förvarsplatser är akut för oss och det är oerhört allvarligt, säger Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen, till Svenska dagbladet.

Den allvarliga situationen har nu uppmärksammats av EU-kommissionen i samband med en översyn av Sveriges efterlevnad av Schengenregelverket.

Kommissionen anser det vara ”av yttersta vikt” att antalet platser utökas, i annat fall riskerar Sverige bryta mot sitt åtagande att verkställa utvisningar och avvisningar av personer som saknar rätt att vistas i landet.

Trots att Migrationsverket sedan 2016 vid ett flertal tillfällen fått i uppdrag att utöka antalet förvarsplatser har inga nya sådana tillkommit sedan man för ett drygt år sedan omvandlade 100 beredskapsplatser till ordinarie platser.

Hos gränspolisen vill man se en fördubbling av antalet förvarsplatser, till 800. På Migrationsverket räknar man dock med att få fram endast 150 fler platser under 2018.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons