EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har nyligen lovat Ukraina omkring 200 miljarder kronor från skattebetalarna i unionen. Men nu lägger Ungern in sitt veto för att stoppa pengaregnet.

Tidigare i höst bad den ukrainska regeringen med om att erhålla ett belopp motsvarande drygt 20 miljarder svenska kronor i månatligt skattefinansierat stöd från EU för att försvara sig mot Rysslands invasionskrig. Ytterligare är en siffra som har cirkulerat är att Ukraina behöver hela 3,5 miljarder euro varje månad.

LÄS ÄVEN: Ukrainas EU-krav: 20 miljarder per månad och JAS-plan

Sedan dess har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gått ut och och lovat landet ett stödpaket som omfattar 18 miljarder euro – motsvarande närmare 200 miljarder kronor. Den svenska regeringen stödjer förslaget.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill skicka 200 miljarder till Ukraina 

Men för att Ukraina ska få pengarna krävs det att alla EU:s medlemsländer röstar för. På tisdagen lade Ungern in sitt veto och stoppade stödpaketet till Ukraina, rapporterar Reuters.

Detta sker samtidigt som EU utsätter Ungern för utpressning och har fryst 13 miljarder euro med anklagelser om brister i korruptionsbekämpningen i landet.

Ungern motiverar sitt beslut att stoppa stödpaketet till Ukraina med att varje enskilt EU-land ska fatta beslut om hur mycket man vill låna ut till Ukraina.

LÄS ÄVEN: EU i liberala påtryckningar mot Ungern – hotar dra in miljarder
LÄS ÄVEN: DN hyllar EU:s utpressning – Ungern svarar