Vid import av lantbruksdjur till Sverige gäller gränskontroller och provtagningar idag. Det vill EU nu stoppa. Det leder till att nötdjur och får riskerar att drabbas av paratuberkulos och grisar av PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome). Dessa virussjukdomar är mycket smittsamma och även dödliga i vissa fall.

– Det handlar ju om att andra länders första intresse är att de vill att det ska vara så enkelt som möjligt att sälja djur över gränsen medan vi i Sverige har en otroligt restriktiv hållning för det är bara då vi kan begränsa och kontrollera sjukdomarna, säger Åsa Odell som är vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och grisbonde till SVT.

I Sverige används avsevärt mindre antibiotika för djuruppfödning jämfört med andra länder inom EU. Men med uppluckrat gränsskydd riskerar antibiotikaförbrukningen att öka även här, när sjukdomarna sprids till Sverige.

Landsbygdsministern lägger sig platt
Sven-Erik Bucht (S) hävdar att det ”inte går” att upprätthålla gränskontrollerna och att de därför kommer upphöra.

– Det finns ju ett beslut som säger att vi inte får göra på det sättet och då försöker vi hitta andra metoder för att förhindra att de här sjukdomarna ska komma in i Sverige, säger han till SVT.

Sven-Erik Bucht hävdar att de ska försöka se över om man kan tillämpa EU-lagen på ett sätt så att sjukdomarna inte tas in i landet. Men Åsa Odell tror inte att det kommer att fungera.

Runar Filper, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, menar att det är alarmerande.

– Självklart är det alarmerande om svenska djur riskerar att drabbas av smittsamma och dödliga sjukdomar och att detta kan leda till ökad antibiotikaanvändning, säger han till Samhällsnytt.

EU-kommissionen fattar beslutet om att Sverige ska upphöra med gränskontrollerna den här veckan och de nya reglerna införs 2021.