EU-toppen: Européer måste vara villiga betala priset för stöd till Ukraina

EU:s ”höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik” Josep Borrell varnar medborgarna i medlemsländerna för att låta missnöjet med höga priser på mat, el och drivmedel förleda dem att rösta fram mindre vänsterliberala och mer konservativa regeringar. Det skulle bara gynna Putin, menar han. I stället bör vi ”solidariskt” bita ihop och betala vad de styrande i Bryssel bestämt att det ska kosta att stödja Ukraina genom att isolera Ryssland.

Josep Borrell är den spanske socialisten som blev EU-parlamentets ordförande och sedermera hela den överstatliga unionens de facto utrikesminister. I hans hemland Spanien jäser missnöjet bland medborgarna med den vänsterliberala klimatfokuserade energipolitik som inneburit att det nu saknas energireserver som kan kompensera för bortfallet av rysk gas och lett till elbrist och skyhöga energipriser som i sin tur drivit upp inflationen och priserna på en rad varor, inte minst livsmedel.

Spanien har sedan 2018 en radikalsocialistisk koalitionsregering. Den styr i likhet med Sveriges i minoritet och ett brett folkligt missnöje finns med bland annat dess ekonomiska vänsterpolitik. Nu rycker landets tidigare utrikesminister Josep Borrell ut och varnar spanjorerna för att rösta fram en regering med annan politisk inriktning. Det skulle vara att spela Putin i händerna, menar han.

Manar alla européer till vänsterliberal enighet

Samma uppmaning att stå enat vänsterliberala bakom Bryssels politik riktar Borrell till medborgarna i övriga EU-länder – vi får nu inte förledas av vårt missnöje med samtidig elbrist och skyhöga elpriser att söka andra typer av politiska lösningar. Att göra det skulle vara att svika Ukraina, menar han.

– Européerna måste vara villiga att betala vad det kostar att stödja Ukraina och stå fortsatt enade, slår han fast när han långintervjuas av Spaniens största dagstidning El Pais.

Bör dra åt elektriska svångremmen ”i solidaritet” med Ukraina

Intervjun äger rum på fin restaurang där Borrell med god aptit hugger in på en stor laddning saftiga revbensspjäll samtidigt som han svarar på journalistens frågor och mellan tuggorna manar den vanlige EU-medborgaren att dra åt svångremmen.

Borrell har en särskild uppmaning till sina spanska landsmän. De bör ”i solidaritet” med de andra EU-länder som är mest beroende av rysk gas acceptera ransonering av el eller att den rentav intermittent stängs av helt och hållet samtidigt som priserna per kilowattimme kontinuerligt slår nya rekord.

Politiskt skapad elkris

Ett av de mer gasberoende länderna är Tyskland. Trots att landet är EU:s dominerande industrination har det svenska Miljöpartiets systerparti De gröna där med klimatalarmistisk retorik och hot om att det som skedde i Fukushima i Japan också skulle kunna hända i Tyskland lyckats skrämma medborgarna till att acceptera en total utfasning av all kärnkraft och storsatsning på vindkraft.

Vindkraften är emellertid helt otillräcklig och dessutom alltför väderberoende opålitlig för att kunna ersätta de nedlagda kärnkraftverken. Tanken var därför att tills vidare luta sig mot storskalig import av gas från Ryssland via Nordstream-pipelinen. Men så kom den ryska invasionen av Ukraina och i spåren av den både påtryckningar att inte gynna Rysslands ekonomi genom att köpa gas och ryska motsanktioner där man stryper gasleveranserna.

Raserar hushållens ekonomi och driver företag i konkurs

Den grönpolitiskt skapade elkrisen har sänt chockvågor genom hela EU och driver på en inflation som slår sönder alltfler hushålls ekonomi och driver allt fler företag över konkursens rand. Det sker i Tyskland, det sker i Sverige och sprider sig även till länder som som inte lika uttalat anslutit sig till den klimatalarmistiska energidoktrinen och som Spanien inte är beroende av rysk gas.

Att överge den energipolitik som skapat elkrisen är det enligt EU:s ’utrikesminister’ kan det enligt Josep Borrell inte bli tal om. Nu handlar det i stället om att sitta still i båten, tygla sitt missnöje och härda ut.

Borrell sköljer ned köttbitarna med ett exklusivt bordsvatten och sammanfattar till El Pais reporter sin uppmaning till EU:s medborgare med ett citat från filmen The Terminator:

– Hoppas på det bästa men förbered er för det värsta.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.