vaccinpass-centralstationen

Foto: Kalle1 / Faksimil Youtube

Vetenskap

Europeiska meningsskiljaktigheter om definitionen av fullvaccinerad

Publicerad 11/27/2021
Annons

Snart införs krav på vaccinpass i Sverige. Vem som ska anses vara fullvaccinerad skiljer sig dock kraftigt åt mellan olika länder. I vissa fall förses vaccinpassen med ett ”bäst före-datum” då vaccinens effekt är relativt kortvariga.

Antalet smittade i Europa ökar igen efter sommaren och experter är eniga om att vaccinerna inte gett det skydd man hoppats på. Vaccinerade smittar i lika hög grad som ovaccinerade, och på sjukhusen är vaccinerade i vissa fall lika många som ovaccinerade – eller fler.

LÄS ÄVEN: Pfizer-forskare erkänner: Naturliga antikroppar ger bättre skydd än vaccin

Detta har gjort att många länder satt ett utgångsdatum på sina vaccinpass. Det innebär att det inte bara räcker med två doser, det får inte heller ha gått för lång tid sedan den sista sprutan.

I Schweiz och Österrike har man en gräns på tolv månader. I Israel måste man ha tagit båda doserna, eller en påfyllnadsdos, under de senaste sex månaderna.

Tredje dos

Många länder börjar nu också rekommendera en tredje dos. I Frankrike måste snart alla över 65 ha fått en tredje spruta för att få tillgång till offentliga inomhusutrymmen. Den brittiske premiärministern Boris Johnson har hintat om att även dom snart kan ändra definitionen av fullvaccinerad.

LÄS ÄVEN: Studie: Vaccin ger SÄMRE skydd än covid-smitta

Den 1 december införs vaccinpass i Sverige för evenemang med fler än 100 deltagare och då krävs ”minst två doser”.

Går inte att stoppa

Ali Mirazami, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, tycker att fokus bör ligga på att avlasta sjukvården och minska dödstalen då viruset inte går att stoppa och kommer bli ett av de virus som återkommer varje vinter.

– Vi vet i dag att vaccinets skyddseffekt definitivt räcker mer än nio månader, även om det kan skilja sig mellan individer. I Sverige började vi vaccinera i januari/februari och vi har inte sett någon uppgång i svår sjukdom och död ännu, säger han till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Snart kan vaccinpass krävas på nattklubbar

Han betonar också att kunskapen just nu är så liten så man försöker ta till alla beredskapsåtgärder man kan för att stoppa samhällsspridningen, något som dock kommer att bli väldigt svårt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons