Evakuerade afghanska familjer får förtur i bostadsbristens Uppsala

Den så kallade ”svensklistan” med afghaner som anses ha anknytning till Sverige och nu evakueras hit från Kabul med Försvarsmaktens transportplan växer snabbt. På bara några dagar har antalet personer på listan stigit från ett knappt hundratal till drygt 1 100. Det gäller nu för kommunerna att snabbt skaka fram bostäder åt alla som flygs in, något som ofta måste ske genom att låta migranterna gå före i den på de flesta håll långa bostadskön.

En av de kommuner som nu låter evakuerade afghaner gå förbi övriga bostadsköande är Uppsala. Den genomsnittliga kötiden för en lägenhet i staden är åtta år men för de evakuerade familjerna stod lägenheter färdiga att flytta in i redan när flyget från Kabul landade på Arlanda.

Kontroversiell L-politiker bakom initiativet

Eldsjäl bakom initiativet att bjuda in de afghanska evakueringsmigranterna till Uppsala är L-politikern Mohamad Hassan, som själv kom som illegal migrant till Sverige från Libanon på 90-talet och som Samnytt tidigare uppmärksammat.

I första skedet är det två familjer omfattande ett inte uppgivet antal personer som fått lägenhetsnyckel i handen direkt när de anlände till Uppsala från flygplatsen. I de aktuella fallen handlar det om att en person i vardera familjen vid något tillfälle varit anställd på den svenska ambassaden i Kabul. Det räcker för att kvalificera sig för en plats på ”svensklistan”.

– De är jättetacksamma och kan inte sätta ord på sin tacksamhet, säger Mohamad Hassan (L) till statstelevisionen.

”Självklart” ta emot trots bostadsbrist och utanförskapsproblem

Trots kommunens stora bostadsbrist och att man sedan länge brottas med enorma problem med grov brottslighet, antisocialitet och arbetslöshet i ”utsatta” invandrarområden som Gottsunda menar Hassan att det är ”en självklarhet” att öppna stadsporten för de evakuerade och erbjuda dem en fristad. Det har man ”alla förutsättningar” att klara av, hävdar han.

– Det är en självklarhet för Sverige och för oss att Uppsala tar sitt ansvar och erbjuder en fristad till de här familjerna. En så stor kommun som Uppsala har alla förutsättningar att ta emot dem.

”Svensklistan” växer efter utvidgad kvotflyktingdefinition

Att ”svensklistan” svällt så påtagligt beror bland annat på att regeringen snabbändrat definitionen av vem som kan anses vara kvotflykting och därmed berättigad att hämtas direkt till Sverige. Normalt måste det handla om personer som flytt det egna landet till tredje land men det krävs inte längre. Taket för hur många kvotflyktingar Sverige förbundit sig att ta emot har tills vidare också lyfts av.

LÄS ÄVEN: Poliskälla avslöjar afghankaos på Arlanda: ”Det bara rasar in folk utan papper”

Samtidigt kommer rapporter om att kontrollen av vilka som kliver ombord på evakueringsflygen och sedan av på Arlanda har brutit samman. Nyligen avslöjades att flera brottsdömda afghaner som tidigare utvisats ur Sverige tagit sig hit igen med evakueringsflyg och nu inte kan utvisas på nytt på grund av att Migrationsverket stoppat alla av- och utvisningar till Afghanistan, även kriminella.

LÄS ÄVEN: Brottsdömda och utvisade afghaner återvände med UD:s evakueringsflyg

Välkomstkommitté tog emot på Arlanda

Hassan såg även till att skicka en välkomstkommitté till Arlanda för att ledsaga de evakuerade afghanska kvotfamiljerna till Uppsala och till sina nya lägenheter. Familjerna ska nu utrustas med allt de behöver i form av mat, kläder, möbler, husgeråd och sedan bär det av till socialkontoret för att fylla i de uppgifter som behövs för att få ut socialbidraget.

– De har inte haft med sig något så det är ganska mycket praktiskt just nu med kläder och liknande, förklarar Ida Bylund Lindman, som är avdelningschef för socialtjänst och ekonomiskt bistånd i Uppsala, för statstelevisionen.

Ska ta emot ännu fler evakuerade

Mohamad Hassan flaggar nu för att Uppsala har beredskap för att med full uppställning ta emot ännu fler evakuerade afghanska kvotmigranter. Nästa familj väntas komma till staden redan nu under helgen.

LÄS ÄVEN: Här är L-politikerns folkförakt: ”Alla har råd med en segelbåt”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.