Tvåbarnsmamman Evelina Hahne tilldömdes förra veckan ett skadestånd på 20 000 kronor för att ha förtalats av en vänsterextrem kvinna. Nu ger sig tidigare Expressen-reportern Sebastian Mattsson in i bråket – och uppmanar att skänka pengar till den dömda vänsterextremisten. ”Det här borde vi alla bidra till, låt inte landets vidrigaste kvinna få till en kännbar smäll på en av oss”, skriver han på Twitter.
– Expressen är en vänsterblaska som man helst ska undvika, säger Evelina Hahne till Samnytt.

Evelina Hahne är en 27-årig civilingenjör och tvåbarnsmamma i Stockholm som Samnytt uppmärksammade förra året då hon nekades gå med i Hemvärnet. Då anklagades hon av Försvarsmakten för att ha fel värdegrund, utan att myndigheten ville uppge sina skäl för anklagelsen.

LÄS MER: Evelina inte välkommen i Hemvärnet – översten: ”Viktigt med samma värdegrund som oss”

I januari i år skriver Smilla Jalasjoki, en 21-årig kvinna i Malmö som är aktiv i vänsterextrema kretsar, ett antal inlägg på Twitter där hon bland annat kallar Evelina för ”nazistisk hemmafru”, ”padda” och ”kackerlacka” samt tycker att hon ”förtjänar att dö”.

– Jag har aldrig pratat med henne överhuvudtaget. Jag har aldrig kommunicerat med henne, och jag visste inte vem hon var, berättar Evelina för Samnytt.

Faksimil/Aktbilaga

”De stör sig på allt”

Sedan förra året har Evelina engagerat sig partipolitiskt och kandiderade i höstas för Alternativ för Sverige. Det är det engagemanget som retar gallfeber på personer som hyser vänsteråsikter. Hon tror inte att hon sagt eller gjort något särskilt för att väcka meningsmotståndarnas ilska.

– Det är nog inget speciellt annat än att jag är kvinna som verkar uppröra vänstern otroligt mycket. Jag får extremt mycket hat, hot och trakasserier för att jag är kvinna. Mer än andra i partiet får, tror jag. Det är den främsta anledningen. Det har inte varit något specifikt som jag har skrivit eller sagt. De stör sig på allt jag skriver, säger hon.

Evelina Hahne och den dömda näthataren Smilla Jalasjoki. Foto: Privat/Twitter

– Hon skrev att hon ville slå ned mig och att jag förtjänar att dö. Det är extremt grovt. Jag är tvåbarnsmamma och jag tycker det är otroligt obehagligt när någon uttrycker sig på det sättet.

Kan du förstå om ditt politiska engagemang provocerar människor?

– Så är det ju. Men jag har rätt att uttrycka mig precis som alla andra i landet utan att bli utsatt för den här typen av förtal.

– Varför ska jag bli utsatt för brott för att jag nyttjar min grundlagsskyddade rätt att uttrycka mina politiska åsikter?

Döms betala skadestånd

Nu har Smilla Jalasjoki dömts att betala 20 000 i skadestånd till Evelina Hahne i ett förtalsmål i Malmö tingsrätt. Den 21-åriga vänsterextremisten ska dessutom stå för Evelinas rättegångskostnader.

Domen är en så kallad tredskodom, vilket beror på att den dömda kvinnan inte svarat på domstolens kontaktförsök och delgivningar. Därmed har Evelina ”med automatik” vunnit målet. Den dömda kvinnan kan emellertid begära återvinning så att målet tas upp av tingsrätten igen.

Evelina får hjälp att driva förtalsmålet av Förtalsombudsmannen, som partikollegan och Exakt24-profilen Christian Peterson står bakom. Vänsterextrema Expo har anklagat den nybildade organisationen för att försöka ”stämma politiska motståndare till tystnad”.

Förtalsombudsmannens metoder kan jämföras med hur skattefinansierade Näthatsgranskaren tidigare arbetat. Den senare organisationen fokuserade dock på att tysta åsikter och missnöjesyttringar knutna till invandringen.

Evelina Hahne är i alla fall nöjd med domen.

– Det känns som en vinst att vänstern inte har fritt spelrum att kasta trakasserier och epitet mot en, som de gjort tidigare, och att man kan slå tillbaka på ett sätt man inte kunnat göra tidigare, säger hon.

Insamling till dömd kvinna

Att Smilla Jalasjoki dömts att betala skadestånd till Evelina Hahne har dock retat upp flera välprofilerade personer i vänstermiljön. Den mediekände advokaten Peter Hellman erbjuder sig på Twitter att ”hjälpa till pro bono” om någon stämts för att ha gett sig på ”högerextrema sympatisörer”.

Hellmans erbjudande om gratis advokathjälp ”gillas” av hundratals personer. Bland dem S-profilen Annika Strandhäll, hennes partikollega riksdagsledamot Anna Vikström, tidigare generalsekreteraren för Advokatsamfundet Anne Ramberg, Expo-profilen Morgan Finnsiö och ”kändisteologen” Joel Halldorf.

En annan person som engagerat sig i fallet är den tidigare lokale SSU-ordföranden William Beatt. Han råder personer som stäms för förtal att ljuga och fabricera bevis, för att på så sätt slippa bli dömda.

Faksimil

Journalisten Sebastian Mattsson, som många känner igen från hans tid på Expressen, uppmanar dessutom sina följare att swisha pengar till den skadeståndsdömda kvinnan.

”Det här borde vi alla bidra till, låt inte landets vidrigaste kvinna få till en kännbar smäll på en av oss”, twittrar han.

Förvånar inte Evelina

Att den skadeståndsdömda kvinnan får stöd från den tidigare Expressen-profilen förvånar inte Evelina Hahne. Hon menar att tidningen ägnar sig åt ”hyckleri” när den påstår sig bekämpa näthat.

– Expressen är en vänsterblaska som man helst ska undvika. Vänstern och etablerad media går hand i hand. De har kunnat skriva vad de vill utan konsekvenser, säger hon.

Peter Hellman och Sebastian Mattsson.

Evelina berättar för Samnytt att hon lät bli att överhuvudtaget kommentera domen i sociala medier. Det valde istället den dömda kvinnan att göra, vilket ledde till ännu fler hot och påhopp som hämnd för den fällande domen.

– Det verkar vara någon form av vänsterdrev på Twitter. Det kom ut en artikel i Sydsvenskan som delades friskt. Sedan har den här kvinnan retweetat handlingar och berättat om att det är hon som dömts. Det har lett till att vänstern härjar mot mig, förklarar Evelina Hahne.

– Det har verkligen varit grova saker. Jag har blockerat många, så jag ser inte allt, och det är nog tur det.

Samnytt har ringt upp Smilla Jalasjoki som valde att lägga på luren när hon fick veta vem som ringde. Vi har även sökt Sebastian Mattsson.

LÄS ÄVEN: SSU-ordförande knyts till rasistisk trollfabrik – kallar SD-profil ”zigenare”