Anders Adali 12
Inrikes

”Ex-kriminell” SVT-expert dömd för nya grova brott

Publicerad 4/8/2023
Annons

Anders Adali med bakgrund i Turkiet och den grova brottsligheten i Sverige döms nu till fem års fängelse för grova ekonomiska brott. Under lång tid har han profilerat sig som rehabiliterad före detta kriminell, gjort karriär som brottsexpert i media och gett ut böcker. Men parallellt har han drivit bluffbolag genom vilka han lurat skattebetalarna på en halv miljard kronor i bedrägerier.

Adali greps 2010 efter en karriär som värdetransportrånare. Han dömdes till fängelse och har sedan skrivit böcker om sin tid som kriminell och medverkat i brottsbevakande program i SVT och TV3 som expert och programledare.

Utåt var berättelsen att Adali lämnat det kriminella livet bakom sig. Men i likhet med många andra grovt kriminella som deltagit i diverse program för att lämna brottets bana var detta endast en fasad.

Momsbedrägerier i bluffbolag

I ett stort upplägg med bluffbolag som falskt påståtts handla med mobiltelefoner för miljardbelopp har Adali tillskansat sig närmare en halv miljard kronor i momsbedrägerier. Han har också dragit på sig en skatteskuld i nästan samma storleksordning.

I slutet av förra året sprack bubblan och Adali greps, häktades och åtalades misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Och på torsdagen föll dom i Solna tingsrätt. Påföljden blir fem års fängelse för åtta fall av grovt skattebrott. Han får dock dra av en tredjedel i rabatt och även räkna av den tid han suttit häktad.

Han döms också till tio års näringsförbud och att betala tillbaka de närmare en miljard kronor han lurat skattebetalarna på. Därutöver ska han också betala en företagsbot på 10 miljoner kronor.

LÄS MER: Medias ”ex-kriminelle” expert häktad för nya brott

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
816Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons