EXKLUSIVT: Ingen av läkarna som förgiftade Birgitta utbildad i Sverige
Foto: Privat/Pressbild

Ingen av de två läkare på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan som åtalades för att ha förgiftat 80-åriga Birgitta Bergman så hon avled var läkarutbildad i Sverige. Det kan Samnytt berätta idag.

37-årige överläkaren Josef Asamrisson, som förra veckan dömdes till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död, är utbildad i Ungern. Han fick sin svenska läkarlegitimation 2010 och fick specialistbevis inom Internmedicin 2017. Det framgår av uppgifter från Socialstyrelsen som Samnytt tagit del av.

Josef Asamrisson är född i Irak, kom till Sverige som barn och hette tidigare Alsamarraie i efternamn.

Kvinnlig underläkare

Den andra inblandade läkaren, en 34-årig kvinnlig underläkare som friades av tingsrätten, är utbildad i Tjeckien. Hon fick sin svenska läkarlegitimation i november 2018, mindre än tre månader innan den behandling som ledde till att Birgitta Bergman avled av kaliumförgiftning.

Den kvinnliga läkaren är född i Bulgarien till irakiska föräldrar. Hon kom med sina föräldrar till Sverige under 90-talet.

Nekade till brott

Såväl Josef Asamrisson som den 34-åriga underläkaren nekade under rättegången till brott.

Förra veckan dömdes Asamrisson för vållande till annans död. Tingsrätten menade bland annat att han som överläkare ”måste … ha insett riskerna” med den höga kaliumdos han skrev ut till Birgitta.

Däremot friades den 34-åriga kvinnliga läkaren då ”hon var ny i tjänst och i stort sett saknade arbetslivserfarenhet” samt ”var i behov av vägledning och översyn från överläkare”.

LÄS ÄVEN: Läkare dödade Birgitta, 80, med kalium – döms till böter

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.