Finlandssvenskan Linda Karlström tilldömdes i onsdags ett skadestånd på 100 000 kronor från svenska staten med anledning av den kränkning som Sveriges television utsatt henne för. Nu berättar Linda för Samnytt om sina upplevelser när den svenska statstelevisionens medarbetare lurade sig in i hennes hem i Finland med hjälp av falska identiteter.
– Det kändes som att de våldtog mitt hem, säger hon.

Fembarnsmamma. Ekonomie magister från Handelshögskolan. Och en ”on off-person” som ger sig in i saker med själ, hjärta och hjärna. Så beskriver Linda Karlström sig själv.

– Jag klarar inte av att vara en medelmåtta. Från första klass till examen från Handelshögskolan så hade jag högsta betyg i allt. Det fanns ingen medelväg för mig, berättar Linda Karlström på sin klingande finlandssvenska.

Men hon har avstått karriären för att istället ta hand om hus och hem på landsbygden söder om Karleby i Finland, mitt emot Umeå på den svenska sidan.

– Jag tillhör den sällsynta sorten som tar hand om de egna barnen. Jag har varit hemma med dem sedan de föddes. Den äldsta är född 2005 och fyller 18 i år, förklarar Linda.

Vaccinskadat barn

Linda Karlströms vaccinmotstånd väcktes efter att hennes äldsta dotter Saga vaccinerats med Bacillus Calmette-Guérin-vaccinet (BCG) mot tuberkulos, som tidigare ingick i det allmänna vaccinationsprogrammet i Finland.

– Min förstfödda fick en allvarlig vaccinskada och var intagen på ett av landets största sjukhus och det var ovisst hur utgången skulle bli, berättar hon.

– Tack och lov tillfrisknade hon, men det hade kunnat gå åt andra hållet också.

Linda Karlström. Fotot får endast användas med tillstånd.

Vaccinationssprutan hade dottern fått när hon föddes 2005, men sjukdomen bröt inte ut förrän två år senare. Till en början trodde läkarna att den allvarliga biverkningen var aggressiv cancer och förberedde för att behandla henne med cellgifter.

– Det var mitt uppvaknande av vad som kan hända när man vaccinerar, berättar Linda.

År 2006 beslutades om att den allmänna BCG-vaccinationen skulle upphöra i Finland. Det ges numera endast till vissa riskgrupper.

Kontaktas av SVT

De kommande åren ger sig Linda Karlström in i debatten som uttalad vaccinationsmotståndare. Hon debatterar i både radio och tv, och hon och dottern Sagas insjunknande pekas i finländsk media ut som en bidragande orsak till att vaccinationsgraden mätbart sjunker i Österbotten där familjen bor.

Men när Covid-19-pandemin sveper över världen 2020 har Linda Karlström nästan helt lagt ned sitt arbete med att ”upplysa kring vaccinfarorna”, som hon uttrycker det.

– Åren innan jag blev ”Wallraffad” av SVT hade jag legat väldigt lågt. Jag har inte haft tid. Det är mer än ett heltidsjobb att vara fembarnsmamma, förklarar hon.

Därför blir hon förvånad när några dokumentärfilmare hör av sig och vill intervjua henne om hennes arbete. De uppger falska identiteter, och påstår att de också är vaccinkritiker.

– Jag vet inte varför de valde just mig, och skulle ha mig som en av huvudpersonerna i ”Vaccinkrigarna”, säger hon.

SVT:s Anna Nordbeck och Malin Olofsson kränkte Linda Karlström, har Stockholms tingsrätt slagit fast. Youtube

Grötig skånska

När SVT sänder sin dokumentär, där de olovligen använder videomaterial från Linda Karlströms hem i Finland och material där de smygfilmat henne, får hon aldrig möjlighet att bemöta anklagelserna. Linda Karlström förlöjligas i dokumentären, och pekas ut som en person med en ”extrem världsbild”.

– Det enda var att de ringde mig innan avsnitt 2 skulle sändas och läste upp mina repliker på grötig skånska, utan intonation, utan paus, utan någonting, så jag hade ingen aning om vad som skulle komma i vilket avsnitt eller vilket sammanhang, berättar Linda.

– Sedan sade de att jag är en antisemit. Det är också en sak jag blev chockad av. De hade aldrig ställt den frågan eller gett mig möjlighet att försvara mig mot den anklagelsen.

– Deras definition av antisemit är en helt annan än den gängse definitionen. Jag var tvungen att kolla upp vad ordet betyder, och att det innebär att man hatar judar. Jag tänkte: ”Va? När har jag sagt något sådant? Hur i all sin dar? Jag har ju vänner som är judar!” Men det låg inte i SVT:s intresse att kolla upp om det var sant.

Som att bli våldtagen

För Linda Karlström var det värsta med hela dokumentären att SVT under falska förespeglingar lurat sig in i hennes hem, och olovligen använde videomaterial som de filmat hemma hos henne i sin dokumentär.

– För mig var det oerhört kränkande att jag hade låtit dem komma in i mitt hem. Jag lät dem komma in i mitt hem och filma mitt allra mest privata utifrån det syfte och de identiteter de uppgav att de hade, vilket visade sig vara lögn, berättar hon.

Hon menar att det varit annorlunda om de ljugit om sina identiteter, men nöjt sig med att ställa frågor till henne i något mer offentligt sammanhang.

– Det kändes som att de våldtog mitt hem. Folk som blivit våldtagna rent kroppsligen, gud förbjude, säger att de desperat duschar och duschar och duschar för att få bort det här smutsiga från sin kropp, säger Linda.

– Jag höll på att städa, helt desperat, hela huset, från topp till tå, dammtorka och skura. Jag ville tvätta bort deras energier från mitt hem, för det var så jobbigt att de hade varit här inne.

Var förberedd på att vinna

Innan Linda Karlström stämmer svenska staten vänder hon sig till både justitiekansler Marie Heidenborg, som beslutar att inte inleda förundersökning, och till Granskningsnämnden, som friar SVT. Trots det är hon inställd på att vinna målet i Stockholms tingsrätt.

– Jag visste att jag hade rätt. Men det är en sak att ha rätt och en annan sak att få rätt. Därmed var utgången oviss in i det sista, säger hon och tillägger:

– Men någonting inom mig sade att tingsrätten kommer döma till min fördel. Jag hade blivit mer förvånad om tingsrätten dömt till statens fördel än jag blev nu.

Karlström betonar att målet handlade om det principiella, inte om att få pengar, och att skadeståndet inte är någonting jämfört med all tid hon lagt på rättsprocessen mot svenska staten.

– Statstelevisionen ska använda skattepengarna som finansierar dem till att granska makten. De ska granska uppåt. De ska inte hugga ned på enskilda individer som framför fakta som för statstelevisionen är obekväma. De har missförstått hur hela den här Wallraffningen ska fungera, menar hon.

SVT försvarar dokumentären

Trots att svenska staten dömts i domstol för statstelevisionens övergrepp, försvarar SVT:s vd Hanna Stjärne dokumentären. Hon tycker att domen är ”oväntad” och tror att den kommer överklagas.

– Dokumentärserien Vaccinkrigarna är en viktig och stark skildring av antivaccinationsrörelsen och dess förgrundsgestalter i Sverige. Våra reportrar har följt rörelsens utveckling inifrån under lång tid, i en skarp, initierad och prisbelönad granskning, säger hon i en kommentar.

Påpekas bör att Linda Karlström är finlandssvensk. Hon är finsk medborgare och bor och är verksam i Finland, inte i Sverige. Hanna Stjärnes uttalande innehåller därmed ytterligare osanna påståenden.

LÄS ÄVEN: SVT smutskastade vaccinkritiker – staten döms betala 100 000