ukrainska-journalister

Foto: Babel

Utrikes

EXKLUSIVT: Så jobbar ukrainska journalister under kriget

Publicerad 6/20/2022
Annons

I en källarlokal i Ukrainas huvudstad Kiev arbetar sedan Rysslands invasion ett tiotal journalister. De driver den ukrainska nyhetssajten Babel som inte minst publicerar artiklar om kriget på ukrainska och engelska.

Samnytt har pratat med Maria Zhartovskaja – en av Babels journalister – som gärna berättar om sin tidnings arbete.

– Vi har ett litet team av erfarna och smarta redaktörer och journalister. Ett tiotal personer, förklarar hon.

Maria Zhartovskaja. Foto: Babel

– Vårt mål är att vara det sunda förnuftets röst i en värld som saknar det. Vi försöker skildra intressanta historier och berätta om människor.

Babel lanserades 2018 och fick ett ansiktslyft 2020. Tidigare fanns även en rysk version av nyhetssajten, men den upphörde i samband med Rysslands invasion.

Kriget har dramatiskt förändrat hur redaktionen arbetar.

– Ingen av oss var beredda på att möta en sådan nivå av illdåd, säger Zhartovskaja.

Håller till i barkällare

Delar av redaktionen flyttade under den ryska framryckningen mot huvudstaden ned i en källarlokal under en bar i centrala Kiev.

– Jag har hela tiden mestadels arbetat hemifrån i Kiev, men mina kolleger har till och med bott i barens källare där de inrett ett poddrum, säger Zhartovskaja.

– De har tillsammans med barpersonalen lagat mat till Ukrainas militär.

Foto: Babel

Några medarbetare lämnade emellertid huvudstaden under de värsta striderna och satte sig i säkerhet i andra delar av landet. De har nu återvänt till Kiev.

Hjälpte till identifiera offer

En av de platser som blivit mest känd för ryska krigsbrott under det pågående kriget är Butja, nordväst om huvudstaden Kiev. Maria Zhartovskaja har inte själv varit där, däremot har tidningens chefredaktör och en av hennes kollegor varit det.

LÄS ÄVEN: Här är bilden som sägs motbevisa rysk propaganda om Ukraina

– Vår chefredaktör Yevhen Spirin har tidigare jobbat på bårhuset och var volontär i Butja. Han hjälpte till att identifiera kropparna av dem som dödades av de ryska ockupanterna, berättar hon.

Däremot var Maria Zhartovskaja i Kharkiv i östra Ukraina medan rysk beskjutning av staden pågick. Där intervjuade hon stadens borgmästare Ihor Terekhov och oppositionspolitikern Mychajlo Dobkin, som tidigare företrädde numera förbjudna Oppositionsblocket.

– Vi gjorde en intervju inte så långt från centrala Kharkiv, på en plats där raketer slagit ned och artilleriet var igång den dagen. Föreställ dig att du gör en intervju på en så sargad plats, och så hörs ljudet av artilleri och kyrkklockor som ringer i närheten. Det intrycket var surrealistiskt, säger hon.

Har förlorat närstående i kriget

Några av dem som jobbar på Babel har förlorat närstående och vänner i kriget. Däremot har alla redaktionsmedlemmar klarat sig, även om det för åtminstone en av dem kunde gått värre.

Foto: Babel

– Marina Kolesnytjenko, som ansvarar för vår marknadsföring i sociala medier, befann sig i byn Nemishajeve nära Butja. Där fanns ryssarna också, men hon lyckades mirakulöst ta sig därifrån, berättar Zhartovskaja.

Hon konstaterar att arbetet på Babel i stort fungerar som innan kriget, även om det är mycket som är annorlunda:

– Det svåraste med jobbet är att hitta styrkan att fortsätta. Efter varje dödsfall, efter varje jobbig berättelse, tar det tid att samla kraft och fortsätta jobba.

Saknar tiden innan kriget

Maria Zhartovskaja berättar att hon, liksom resten av Ukrainas folk, saknar tiden innan kriget. Hon bor själv i en del av Kiev som träffats av rysk beskjutning. Hon säger att hon har svårt att förstå anledningen till att Ryssland invaderade.

– Vi som journalister försöker alltid hitta en logisk förklaring till vad som händer. Men någon sådan finns inte här. Den enda logiska förklaringen är att grannlandet hatar dig, och dess härskare anser att Ukraina inte borde existera som stat. Det är detta vi kämpar för – för rätten att existera, leva och vara fria. Och var och en av oss gör allt vi kan för att få fortsätta vara det, säger Maria Zhartovskaja.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons