EXKLUSIVT: SVT vägrar svara om vinklad rapportering om Polen
Foto bakgrund: Tallium, (CC BY-SA 3.0)

Strax innan jul implementerade det polska parlamentet en lag som begränsar utländskt medieägande i Polen. När svensk statsmedia rapporterade om händelsen gav man ett mycket stort utrymme åt att framställa lagstiftningen som antidemokratisk, att den är en ”attack mot fri press” och att den polska staten vill kontrollera media. Ingen gavs utrymme för att förklara den andra sidan. Samnytt har ringt SVT för att få svar på varför.

I inslaget lät SVT bland annat statsvetaren Staffan Ingemar Lindberg ge en ensidigt negativ bild av lagstiftningen utan att ställa kritiska motfrågor som kom med i inslaget.

Samnytt har ringt till SVT och SR för att ställa frågor om deras rapportering om mediesituationen i Polen. Merparten av de utrikesjournalister vi får tala med vill lägga över ansvaret på andra medarbetare och tycks kunna eller vilja försvara deras publicistiska vinkel, trots att de är skattefinansierade.

Denna artikel är EXKLUSIV för Samnytt! För att vi ska kunna fortsätta granska statsmedia behöver vi ditt stöd. Är du inte redan prenumerant eller månadsgivare, klicka på den gula boxen längst ner i artikeln. Tack!

Hör och dela inslaget nedan!

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.