Den tidigare VD:n för E-On, Bengt Ekenstierna, säger att svenska kunder för lida av ett högre elpris på grund av att Sverige exporterar el till övriga Europa. Nu efterlyser han en modell som gör att svenskar får ett lägre pris.

Med nuvarande situation är det endast storföretagen och staten som tjänar på det hela, säger han till SR.

– Det är bara de som kapitaliserar på den här modellen, alltså Svenska kraftnät, elproducenterna och finansdepartementet som får 25 procent på de högre priserna – det är de som i dag är vinnare.

Istället vill han se ett system där svenskar köper den el som är billigare att producera medan den dyrare produktionen går på export.

Krav på export

Som Samnytt och flera andra medier raporterade igår rusade elpriser på måndagsmorgonen med 13 524 procent. Bengt Ekenstierna, som numera är styrelseledamot i norska statsägda elbolaget Statkraft och tidigare vd för energikoncernen E-On, säger till Ekot att de skenande priserna drivs up av just elexporten.

EU tvingar alla medlemsländer att exportera el till övriga delar av unionen. Det är en del av EU:s fria rörlighet och konkurrensregler. Elen för export är dock dyrare att tillverka än den som stannar i landet – men noten hamnar hos svenska folket. Därför föreslår Ekenstierna olika priser för svensk marknad respektive för export.

– Svenska elkunder ska betala det elpris som uppstår för de volymer av el som används i Sverige. Men elen som exporteras ska prissättas för den merproduktionskostnad som uppstår, menar han.

Det skulle innebära lägre priser för svenska kunder samtidigt som det inte heller skulle påverka de utländska konsumenterna. Hon poängterar samtidigt att det endast är elproducenterna, det statliga Svenska kraftnät samt finansdepartementet som tjänar på nuvarande situation.

– Det är bara de som kapitaliserar på den här modellen, alltså Svenska kraftnät, elproducenterna ochsom får 25 procent på de högre priserna – det är de som i dag är vinnare.

”Sossepriser”

Under Socialdemokraternas olika maktinnehav har hälften av den svenska kärnkraften lagts ner. Oskarshamns kärnkraftverk stängde två av tre reaktorer 2017 och vid Ringhals kärnkraftverk stängdes två av fyra reaktorer 2019 och 2020. Tidigare hade beslut om nedläggning av Barsebäck också tagits.

En nylig studie som publicerades tidigare i år visade att nedläggningen av Ringhals kärnkraft medverkar till kraftigt höjda priser i södra Sverige. El från kärnkraft är dessutom billigast.

Samnytt intervjuade nyligen Christian Ekberg, professor i kärnkemi och materialåtervinning vid Chalmers universitet, om kärnkraft, dess möjligheter och utmaningar.

LÄS MER:

Vattenfall vill skala upp kärnkraften

MP-toppen: ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”

Sverige hånas av Forbes: ”Ger efter för dumhet”

Uppgifter: Vattenfall ville bygga ny kärnkraft – stoppades av rödgröna regeringen

Energiexpert: Utan kärnkraft kraschar Tyskland

Studie: El från kärnkraft billigast

Uppgifter: Rysk finansiering för att få kärnkraften stängd

Ny studie: Halva elpriset om Ringhals 1 och 2 inte stängts

Ekeroth: Elbristen beror på inkompetens och korruption