Den rödgröna regeringen vill ”påskynda” bygget av Norrbotniabanan genom Norrland för att ”klara klimatomställningen”. Men Ola Johansson, vd för Thomas Cement och vice vd för koncernen Thomas Concrete Group, tror inte att det är möjligt om Cementa i höst tvingas stänga sitt kalkbrott i Slite på Gotland.
– Det går inte att bygga utan cement, säger han till Samnytt.

Det var förra onsdagen som infrastrukturminister Tomas Eneroth (s) kallade till pressträff för att berätta att regeringen vill ”påskynda” arbetet med den så kallade Norrbotniabanan – en planerad järnväg mellan Umeå och Luleå.

– Vi ska bidra till att ställa om transportsektorn så man klarar klimatomställningen, inte minst med satsning på järnväg, sade han vid pressträffen.

Eneroth passade dessutom flera gånger på att anklaga den förra alliansregeringen, 2006-2014, för att järnvägen inte redan är klar.

– Om man hade fullföljt det som den dåvarande socialdemokratiska regeringen föreslog 2004, då hade nog Norrbotniabanan varit klar nu, sade han bland annat.

”Det går inte att bygga utan cement”

Thomas Eneroth fick vid pressträffen bland annat frågan om det finns pengar för att bygga Norrbotniabanan, något han lovade finns. Det däremot ingen journalist frågade var om det kommer finnas cement till bygget om Cementa tvingas lägga ned i Slite.

Ola Johansson, vd för Thomas Cement och vice vd för koncernen Thomas Concrete Group. säger till Samnytt att det inte kommer vara möjligt att bygga Norrbotniabanan utan cement från Cementas kalkbrott på Gotland.

– Det går inte att bygga utan cement. Det går framförallt inte att påskynda någonting. Ska du bygga upp logistik på något annat sätt så kommer det att ta tid. Så allt kommer ta tid och bli fördröjt, säger han till Samnytt.

Hoppas på att regeringen ingriper

På Thomas Concrete Group hoppas man att regeringen ingriper, så att Cementa kan fortsätta verksamheten. Enligt Johansson ska näringsdepartementet träffas under onsdagen för att diskutera frågan.

– Vi väntar ut det innan vi funderar vidare på eventuella åtgärder, säger Ola Johansson.

Så allt hänger på att Cementa får fortsätta i Slite?

– På kort sikt är svaret definitivt ja.

– Sedan finns det massa andra aspekter om inte Sverige beredskapsmässigt behöver egen cementproduktion, säger Ola Johansson.

Samnytt söker infrastrukturminister Tomas Eneroth.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet: Bygg utan cement