ficklampa strömavbrott
Inrikes

Experter varnar: Malmö riskerar strömavbrott i flera dagar

Publicerad 12/4/2022
Annons

I vinter finns en risk att svenska hushåll och företag måste kopplas bort från elnätet under planerade strömavbrott, eftersom avvecklingen av kärnkraft och kraftvärme i södra Sverige har förstört det tidigare välfungerande elsystemet. Experter varnar nu för att Malmö i händelse av ett stort elavbrott i värsta fall kan få vänta i flera dagar tills det går att få igång systemet igen. Detta då möjligheten till ”dödstart” har monterats ned och sålts till Asien.

Svenska kraftnät kan komma att behöva nyttja så kallad manuell förbrukningsfrånkoppling mellan 30-150 timmar i vinter – något som experter menar kan få förödande konsekvenser i Malmö.

En manuell förbrukningsfrånkoppling innebär att man enligt en ransoneringslista stänger av elen helt och hållet för hushåll och företag för att undvika att hela elsystemet kollapsar.

Aldrig tidigare i Sverige har denna nödlösning använts – men på grund av den misskötta energipolitiken kan den nu bli nödvändig att ta till. Men nyttjandet av nödlösningen kan få svåra konsekvenser. Flera experter och företag säger till Tidningen Näringslivet att konsekvenserna för en större frånkoppling skulle bli så pass stora att risken inte går att tolerera.

Malmö kan bli utan el i flera dagar

Det finns exempelvis inte någon möjlighet till så kallad ödrift i Malmö då kombikraftverket Öresundsverket har nedmonterats och sålts till ägarna i Asien efter ett godkännande från Elberedskapsmyndigheten. Samma kombikraftverk hade möjligheten att återstarta hela systemet efter strömavbrott – en möjlighet som nu saknas.

– Öresundsverket kunde dra i gång Malmös elnät i händelse av nedsläckning och det var också en av orsakerna att vi flaggade för att det behövdes i effektreserven. Nu finns inga kraftslag att starta upp nätet med vilket betyder att man måste lita på kickstart norrifrån. Det kan ta timmar eller dagar att få i gång det i värsta fall, säger Per Tryding, vd för Sydsvenska Handelskammaren och medlem i Skånes effektkommission till TN.

LÄS ÄVEN: Elkrisen: Inget mobilnät under vinterns planerade strömavbrott

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1107”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons