Inrikes

Expo ska utbilda rättsväsendet om ”högerextremism på nätet”

Publicerad 12/9/2018
Annons

Nu lanserar stiftelsen Expo en utbildning för utredare, åklagare och domare för att förenkla utredningsarbete om ”högerextremism” på internet.

Enligt Expo själva är man en religiöst och partipolitiskt obunden antirasistisk stiftelse. Deras syfte är att öka människors förmåga att bemöta rasistiska idéer, myter och konspirationsteorier.

I ett pressmeddelande lanserar stiftelsen sitt senaste projekt – en utbildning i ”högerextremism på nätet” som ska vara ”skräddarsydd för de rättsvårdande myndigheterna”. Kursen riktar sig mot utredare, åklagare och domare. Expo förklarar att utbildningen sker genom föreläsning och med interaktiva inslag.

Utbildningen tillhandahåller en översikt av den ”högerextrema miljö” och dess ”högerextrema brottslighet” som växer på internet, främst sociala medier genom olika uttalanden. Deltagarna ska lära sig mer om vilka som begår brotten, olika termer, symboler samt de olika taktiker som ”högerextrema” har utvecklat med den ökade lagföringen av hat ute på internet.

– Vi ser en skarpt uppåtgående kurva för hets mot folkgrupp i sociala medier. Ökad kunskap, både vad gäller vilka som begår brotten och den miljö de begås i, är nödvändig för att vända trenden. Därför är utbildningen skräddarsydd för de rättsvårdande myndigheterna, säger Johan Nordqvist, projektledare, som tillsammans med Expos researcher Jonathan Leman tagit fram utbildningen.

Statligt bidrag
Genom ett bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) möjliggörs starten av utbildningen. Enligt myndighetens hemsida är du som arbetar mot rasism, extremism eller stödjer avhoppare välkommen att söka statligt bidrag.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons