Expo: Vi ska ”göra det obekvämt” för alternativmedia
Expo-toppen Anna Fröjd är på krigsstigen mot alternativmedia. Foto: Darij Zadnikar/David Lagerlöf

Extremistkopplade Expo lovar att ”göra det obekvämt” för alternativmedia. Det skriver Anna Fröjd, chefredaktör för stiftelsens tidning, i en krönika i tidningen Publikt.
– Det är inte journalistik ni bedriver, säger Anna Fröjd till Samnytt.

Går alternativa medier ibland för långt i sina granskningar av myndighetschefer och andra beslutsfattare? Det finns de som tycker det. I synnerhet, kanske föga förvånande, på de myndigheter som utsätts för granskningarna.

I måndags skrev därför Expos chefredaktör Anna Fröjd en krönika i Publikt – en tidning ägd av Fackförbundet ST som riktar sig till anställda inom statligt ägda och statligt finansierade verksamheter. ”Ytterhögersajter” som Fria Tider och Samnytt ägnar sig åt ”propaganda i lånad nyhetskostym” när tjänstemän på myndigheter ”hängs ut med namn och bild”, kan problemformuleringen i krönikan sammanfattas.

LÄS ÄVEN: Stig, 89, kallade Löfven för fascist – då kom polisen och tog hans dator

LÄS OCKSÅ: AVSLÖJAR: Läkarna hånar och hänger ut sina patienter i chatt

Ska ”göra det obekvämt” för alternativmedia

Lösningen på, eller botemedlet mot, de alternativmedier som ägnar sig åt dessa ”obehagliga” granskningar heter, enligt Anna Fröjd, Expo. Hon skriver:

”Vi på Expo jobbar med att granska och bevaka den här utvecklingen. Med att göra det obekvämt för dem som organiserar sig runt en rasistisk världsbild och konspirationstänkande. Vi gör det för att de är ett hot mot demokratin.”

När Samnytt ringer upp chefredaktören vill hon inte svara på vad hon menar med att ”göra det obekvämt” för alternativmedia.

– Har du ingen mer konkret fråga än det? säger hon.

Det är väl en väldigt konkret fråga? Vilka vill ni göra det obekvämt för, och på vilket sätt ska det göras obekvämt för någon?

– Jag vill inte svara på frågor till er eftersom vi inte anser att det är journalistik ni bedriver, så jag tackar ändå.

Är jag en sådan journalist som ni ska göra det obekvämt för? Vad kan jag förvänta mig?

– Jag har inget mer att säga dig.

SE OCKSÅ: Polisen vägrar visa film på mystisk blixt som brände ned kyrka

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Här anmäler Folkhälsomyndigheten coronakritiker till MSB – som agenter åt främmande makt

Täta band till våldsvänstern

Expo bildades 1995 ur samma vänsterextrema miljö av syndikalister och anarkister som även Antifascistisk aktion (Afa) växte fram ur. Under 2000-talet har stiftelsen gått i en mer borgerlig riktning och försökt framstå som mindre radikal. Samtidigt har de täta banden till kända brottsdömda vänsterextremister behållits. Ibland har till och med Expos egna aktivister blivit föremål för polisingripande.

För några år sedan ingrep exempelvis polisen mot Expo-profilen Oscar Schau sedan denne, tillsammans med en kumpan, sökt upp den lokala SD-politikern Eva-Marie Olsson i Malmö och tagit sig in på hennes tomt.

Polis ingriper mot Expo-profilen Oscar Schau. Foto: Sverigedemokraterna

Och Daniel Vergara, en annan Expo-man med titeln ”reporter”, har vid demonstrationer synts kartlägga sverigedemokrater och SD-sympatisörer tillsammans med de båda brottsdömda Afa-kändisarna Mathias Wåg och Carl Tullgren.

De täta banden mellan Expo och den så kallat ”autonoma” vänstern gjorde att Totalförsvarets forskningsinstitut i en rapport 2018 drog paralleller mellan de två. Men att på det sättet bli utpekade som vänsterextremister väckte häftiga reaktioner från Expo.

– Vad jag reagerat på är det faktum att Stiftelsen Expo nämns på ett sätt så att det framstår som att vi är en del av den här miljö som ju i grunden, utifrån det uppdrag FOI har fått, handlar om någon slags vänsterextrem våldsbejakande extremism. Och det är en grovt felaktig bild av vår verksamhet, kommenterade stiftelsens VD Daniel Poohl.

Poohl var tidigare även chefredaktör för stiftelsen Expos tidning med samma namn, men lämnade över den posten till Anna Fröjd 2019.

Daniel Poohl. Foto: Arkivbild

Får miljonbidrag

Expo har genom åren fått åtskilliga miljoner i bidrag från det offentliga. Ibland på starkt tveksamma grunder. För åtta år sedan avslöjade exempelvis Fria Tider att Statens kulturråd beviljat Expo 400 000 kronor i bidrag för 2013. Bidraget beviljades trots, eller kanske tack vare, att kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg samtidigt var styrelseledamot i Expo. Brunnberg är numera styrelseordförande för den extremistanknutna stiftelsen.

Expo har genom åren även fått åtskilliga miljoner i olika former av bidrag och stöd från Arvsfonden. Och under valåren 2018 och 2019 håvade stiftelsen in närmare sju miljoner kronor i olika former av projektbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Faksimil

LÄS MER: Nadim ”Fuck er SD” Ghazale ville bli rikspolischef

LÄS ÄVEN: Nadim Ghazales hudfärgshån mot SD-politikern Marcus: ”Kokosnöt”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!