EXPO:s Alex Bengtsson anklagas för sexuella övergrepp – avgår ”på grund av sjukdom”

➤ Bengtsson beskrivs som en kvinnohatare som under en lång tid begått diverse övergrepp, såväl psykiska som fysiska.

I söndags gick Alex Bengtsson, antirasist mest känd för sitt arbete inom Expo, ut och meddelade att han lämnar uppdraget som förbundsordförande för Tillsammansskapet – en organisation Expo nyligen valde att avsluta samarbetet med med hänvisning till att den blivit för politisk.

Bengtsson motiverar sin avgång med ”en kronisk och progressiv sjukdom”.

På onsdagen skriver Flamman om en ”företrädare inom flera organisationer, däribland den antirasistiska stiftelsen Expo” som jobbade mot diskriminering, kränkningar och för jämlikhet samt att flera kvinnor nu vittnar om ”att han själv har gjort sig skyldig till sexuella övergrepp”.

”Hans kvinnohat, det genomsyrade verkligen allt. Han hade verkligen ingen respekt för någon kvinna och smutskastade kvinnor hela tiden”, uppger en av de drabbade kvinnorna.

Även som ordförande för Tillsammansskapet ska han ha varit ”manipulativ, hotfull och verbalt aggressiv, både mot andra företrädare och mot gräsrotsaktivister”.

I oktober, ett år efter att han lämnat Expo, ska ledningen på organisationen ha fått kännedom om en våldtäkt han ska ha gjort sig skyldig till innan han började jobba för Expo.

Mot slutet av Flammans artikel beskriver man hur mannen via Facebook i helgen meddelat sin avgång från ordförandeposten med hänvisning till en sjukdom han haft sedan tonåren.

I en kommentar till Bengtssons Facebookinlägg skriver en kvinna:

Otroligt illa Alex att du skyller på en sjukdom istället för att berätta och be om ursäkt för vad du gjort. Jag har haft mina duster med dig men respekterat dig som person och det arbete du gjort. Men den respekten är borta nu.

Uppdatering: Kort efter att denna artikel publicerades släcktes Bengtssons Facebooksida ned.

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.