Förra veckan publicerade profiler från Alternativ för Sverige ett avslöjande videoklipp från Göteborgs konstmuseum som visar att den skattefinansierade verksamhetens butik är fylld med vänsterradikal propaganda. När gammelmedia uppmärksammar besöket går de till attack genom att kalla de kritiska frågorna för ett ”angrepp”. Samhällsnytt har kontaktat Expressen.

I juli presenterades en opinionsundersökning som visar att stödet för det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige är 1,1 procent med två år kvar till valet. Samtidigt har partimedlemmar redan nu växlat upp tempot med gatuaktiviteter, något som väckt många reaktioner i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Aktivister i rättsväsendet drev på HMF-anmälan mot partiledare

På torsdagen begav sig tre profiler tillhörande AfS till Göteborgs konstmuseum för att uppmärksamma hur den skattefinansierade verksamheten säljer mestadels vänsterorienterad propaganda i butiken.

Butiksmedarbetare: ”De kör nån jävla slags högerextrem”

Besöket filmades och publicerades sedan på Twitter. I klippet syns hur profilerna konfronterar en butiksanställd med frågor om hur mycket utrymme butiken ger åt vänsterradikal propaganda samtidigt som man radar upp material av det slaget på disken som man plockat från butikens hyllor.

– Vad har Greta Thunberg med svensk konsthistoria att göra?, frågar AfS utsände.

– Greta Thunberg är en jättekänd person. Jättemånga personer är berörda av Greta Thunberg, försvarar sig butikens expedit.


Böcker i butiken. Foto: Privat

Butiksmedarbetaren som ihärdigt försvarar material reagerar sedan med ilska och i stället för att svara på frågorna kallar hon frågeställarna för ”otäcka människor”.

Hon kräver att de ska lämna den skattefinansierade lokalen öppen för allmänheten och kallar även på väktare för att få dem utkastade. Därefter vänder hon sig till kunderna i butiken och berättar att det finns ”högertroll” i lokalen.

– [Suckar]. Jag blir så himla arg. Jag blir så upprörd. De kör någon slags jävla högerextrem. UT!

– Har du något problem med det?

– Ja, jag har problem med era åsikter.

Videoklippet från besöket hos Göteborgs konstmuseum kan ses nedan:

Ett ”angrepp” enligt Expressen

När den vänsterliberala boulevardtabloiden Expressen med reporter Mattias Knutson i spetsen uppmärksammar AfS museibesök råder det delade meningar på redaktionen om hur man ska rubriksätta sin artikel – kort efter publicering ändras ”Politikernas besök” till ”AfS-politikernas angrepp”.

Vidare lyfter Knutson fram Henrik Johansson från den vänsterextrema grupperingen ”Inte rasist men” som Samhällsnytt vid flera tillfällen har uppmärksammat. I artikeln förekommer följande citat från Johansson:

”De har börjat trakassera enskilda butiksanställda i ett försök att påverka vilka böcker de säljer”.

GP och Göteborgs stad hävdar ”uthängning”

Även Göteborgs-Posten har uppmärksammat AfS initiativ och menar att partiet ”hänger ut” konstmuseets personal. Påståendet förstärks av ett uttalande från Britta Söderqvist som är sektorchef för Göteborgs stads museum och som menar att det här utsatt kvinnan för något ”hotfullt”.

Samhällsnytt har varit i kontakt med Christian, en av AfS-profilerna som deltog i besöket, för att höra hur de resonerade vid publiceringen av museimedarbetarens uppgifter på Twitter.

Det framkommer då att GP och museichefen undanhållit för läsarna att partiet endast kopierat en skärmdump från museets egen hemsida där medarbetarens kontaktuppgifter redan fanns utlagda riktade till den som har frågor om verksamheten. Christian motiverar beslutet med att kritiska medborgare själva ska kunna ställa frågor till offentliga institutioner ”vilket är självklart i en demokrati”.

– När man pratar om ”uthängningar” syftar man oftast på röjningar av annars anonyma personers identitet. Jag delade kontaktuppgifterna som redan var utlagda på konstmuseets hemsida, försvarar Christian sitt drag.

”Svenska folket förtjänar att veta hur skattepengar används”

Vidare bemöter Christian Expressens ordval ”angrepp” med att besöket enbart handlade om att synliggöra konstmuseets vinklade utbud och att det aldrig varit fråga om något annat.

– Att likställa kritiska frågor med en attack säger rätt mycket om journalistens personliga åsikter.

Sällskapet kan inte alls förstå vad som skulle ha varit obehagligt med händelsen eftersom de menar att man lugnt ställde sina frågor. På frågan varför man visade butiksmedarbetaren i bild svarar Christian att det var personen i fråga som började gå till attack med slagord som ”högerextremister” istället för att hänvisa till ansvarig chef.

– Svenska folket förtjänar att veta hur deras skattepengar används. Vi anser att litteratur som säljs inte ska vara politisk. Det ska ha med konst att göra. Feministisk propaganda, eller annan politisk propaganda för den delen, ska inte ställas ut på museer som finansieras av skattebetalarna.

Han menar även att ingen skulle godta att högerpolitisk litteratur säljs på samma sätt på museet och ifrågasätter varför man ska godta när det sker från vänsterkanten.


Christian, AfS. Foto: Faksimil Twitter.

Partiledaren: ”Vi synliggör deras politiska agenda”

AfS partiledare Gustav Kasselstrand kommenterar partikamraternas besök med att man vill synliggöra vänsterns frammarsch inom institutionerna och den politiska agenda som styr den, något som lett till kraftiga reaktioner inom vänstern och hos vissa medieaktörer.

Vänsterns marsch genom institutionerna har skett i det tysta. Aldrig en kritisk fråga. Det är slut på det nu. Nu synliggör vi deras politiska agenda. Då utbryter vrede hos kulturetablissemanget. De ringer sina polare i media. Vi bryr oss inte. Vi ska ta tillbaka vårt land.


Gustav Kasselstrand. Foto: AfS

Reportern: ”Högerextrem sajt förföljer besökare”

I september förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur poliser fört bort journalister från Bokmässan i Göteborg. Detta i samband med att kritiska frågor ställts till makthavare, bland annat den socialdemokratiske politikerveteranen Pierre Schori.

När händelsen nådde Expressen gick samma reporter, Mattias Knutson, som nu uppmärksammar AfS museibesök som ett ”angrepp”, till attack mot de frilansande journalistkollegorna på plats vid Bokmässan genom att på nyhetsplats basunera ut att ”högerextrem sajt förföljer besökare”.

Expressen tillämpar påträngande metoder

Samtidigt är kritiska frågor och ett arbetssätt som kan uppfattas som påträngande något som man på Expressen själva använder sig av. Nedan kan ses hur tidningen förföljer, filmar och hänger ut samhällskritiska medborgare i deras hem.

Ingen vill kännas vid uppgiften om ”angrepp”

Samhällsnytt har kontaktat Knutson för att höra hur han resonerar om sitt journalistiska hantverk där han använder ord som ”angrepp” och ”förföljelse” om andra journalisters granskande reportage. Men han vill inte kännas uppgifterna i sin egen artikel och lämnar efter en stund i stället över telefonluren till en kollega som får fullfölja samtalet åt honom.

Hur kommer det sig att ni ändrar rubriken från besök till angrepp?

– Ja det, det är ingenting som jag har varit delaktig i. Jag tar inga beslut i de frågorna, jag är bara reporter. Kan jag vidarebefordra dig till en chef?

Vem är det som har tagit beslutet?

– Ehh…ja det vet inte jag exakt. Ehh… men… men… ska jag ge ditt nummer eller ska jag ta ditt nummer så kan en chef ringa upp dig? Så kan jag vidarebefordra din fråga.

Hur hade du skrivit artikeln innan den ändrades?

– Ehh… det… jag kan inte, jag kan inte uttala mig om några utgivarbeslut eller så hur jag har skrivit utan jag är bara reporter. Jag måste få be dig att ställa den frågan till någon ansvarig.

Det är ditt journalistiska hantverk. Var artikeln skriven på ett annat sätt innan den ändrades?

– Ehh… ehh… jag känner att jag inte riktigt ska svara på det här utan som sagt jag är reporter och jag fattar inte den typen av beslut.

Har du namn på personen jag kan prata med?

– Ja, jag måste höra mig för här, vem, vem, som… jag har en nyhetschef här bredvid mig. En sekund.


Mattias Knutson, reporter. Foto: Faksimil Instagram

Sara Malm som är nyhetschef hos Expressen tar över samtalet från Knutson för att svara på våra frågor kring artikeln. Men inte heller hon vill kännas vid materialet.

Hur kommer det sig att ni har ändrat rubriken från ”Politikernas besök” till ”AFS-politikernas angrepp”?

– Det är ett beslut jag inte har varit med i så det är inget jag kan kommentera. Skulle du kunna dra iväg ett mejl till mig så kan jag ta det vidare till rätt person. Eftersom jag inte var involverad kan jag inte argumentera. Jag vet liksom inte vad som är legat bakom våran ändring. Vi diskuterar inte alla våra publicistiska beslut om inte det är någonting som det finns en anledning till det. Men jag kan ta det här vidare till rätt person.

Hur tolkar du som nyhetschef ändringen?

– Det är ingenting jag kan svara på.

Om jag mejlar dig nu kan jag förvänta mig ett svar under dagen?

– Just nu så… vi har en presskonferens klockan två och den kommer ta upp resten av eftermiddagen men det jag kan lova dig är att jag kommer ta det här vidare till rätt person. Sedan kan jag inte lova att den personen kommer ha möjlighet att svara under eftermiddagen.


Sara Malm, nyhetschef. Foto: Faksimil Facebook

Till slut meddelar Johanna Cardell, som är så kallad editionschef hos Expressen, att det händer att man ändrar eftersom ”rubriker kan vara olika intressanta för läsarna, ibland för att bättre beskriva vad som hänt”.

Vi rubricerar ofta om våra artiklar, och uppdaterar även innehållet i dem. Ibland för att rubriker kan vara olika intressanta för läsarna, ibland för att bättre beskriva vad som har hänt.

Tidningen duckar däremot att motivera varför man kallar AfS frågor för ett ”angrepp” och hur arbetssättet skiljer sig jämfört med Expressens hembesök mot samhällskritiker. Cardell har instruerat växeln att inte släppa igenom samtal till henne från Samhällsnytt.

LÄS ÄVEN: Expressen efter gripandet av journalister på Bokmässan: ”Högerextrem sajt förföljer besökare”

authorimage

Tyckte du den här artikeln var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!