Samhällsnytt var vid sidan av Nya Tider först på lördagskvällen med att uppmärksamma att poliser fört bort journalister från bokmässan i Göteborg. På söndagen går Expressen till attack mot de frilansande journalistkollegor som ställde den socialdemokratiske politikerveteranen till svars.

Först på söndagskvällen uppmärksammade de gamla medierna händelsen och då med vinkeln att toppdiplomaten tvingades uppleva ”stort obehag” när journalisten Jesper Johansson från den nationsvänliga tidningen Nya Tider ställde frågor om bland annat det pågående folkmordet på vita jordbrukare i Sydafrika, socialdemokratiskt stöd till det sydafrikanska partiet ANC och Zimbabwes nyligen avlidne diktator Robert Mugabe.

LÄS ÄVEN: Polisen grep alt media-journalist efter intervju med Pierre Schori: ”Ni märkte att han inte ville svara på frågor”

När gammelmedia rapporterar om händelsen ligger fokus inte på det som många menar ur pressfrihetssynpunkt problematiska i att en journalist som försöker göra sitt jobb grips och förs bort av polis. Den vänsterliberala tabloiden Expressens journalist Mattias Knutson rapporterar exempelvis händelsen på nyhetsplats med rubriken: ”Högerextrem sajt förföljer besökare”.

Enligt Expressen har ”högerextrema” besökt mässan i avsikt att ”punktmarkera specifika personer på Bokmässan i Göteborg”. Dessa besökare menar tidningen har utsatts för trakasserier genom att få intervjufrågor.

Schori: ”Ska inte behöva blandas med aggressiva rasister”
När Expressen pratar med Pierre Schori uttrycker han att ”bokälskare inte ska behöva blandas med aggressiva rasister”. Han bekräftar att han fått frågor om massmord på vita i Sydafrika men att det var inget som han tänkte kommentera.

Istället kontaktade Schori Bokmässans säkerhetschef för att vidta åtgärder mot Nya Tiders journalist. Schori uppger också att ledningen i samband med den kontakten även lovat att skärpa bevakningen till nästa år.

Kulturskribent: ”Hur kan mässan vara så ignorant”
I artikeln ges även kulturskribenten Hynek Pallas utrymme att vittna hur även ska ha förföljts.

– Jag noterar på fredagen att två personer håller på med det här, men att de då blir avvisade av ordningsvakter och polis. Dagen efter var det lika mycket, om inte värre. De återkommer konsekvent till Expo, Aftonbladet och Timbro. Hur kan mässan vara så ignorant att de inte tar upp signaler från ordningsvakter och poliser, undrar Pallas.

Några sådana signaler från ordningsvakterna ska dock inte ha förekommit uppger Jesper Johansson i en kommentar till Samhällsnytt.

– Vi blev aldrig tillsagda av ordningsvakterna att vi misskötte oss. Det är faktiskt tvärtom. Tre kvart innan vi blev utsläpade av polisen så frågar jag vakterna om allt är som det ska, varpå de svarar ”Jadå!”.

Nya Tider: ”Man ställer frågor till makthavare”
Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk tillbakavisar anklagelserna om att hans medarbetare skulle ha gjort någonting fel och säger att de utfört sedvanligt journalistiskt arbete.

– Absolut inte. Vi gjorde helt rätt, de gjorde fel. Det är så journalistiskt arbete brukar gå till, att man ställer frågor till makthavare, säger han till Göteborgs-Posten.

Vidare anser Suk att hans tidning har ett ansvar att närvara vid och bevaka ett evenemang som Bokmässan eftersom kulturetablissemanget använder det som ”en lekstuga” där de kan dunka varandra i ryggen och slippa få jobbiga frågor.