➤ ANALYS ”Lägsta invandringen till Sverige på sex år” basunerade den vänsterliberala tidningen Expressen ut häromdagen. Problemen med artikeln är två; dels använder den ett högst tvivelaktigt mått på invandring och med hjälp av det hårdvinklar tidningen för att lura läsarna att vi har en liten invandring.

Artikeln inleds med följande:

Invandringen till Sverige är den lägsta på sex år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Under 2019:s första sex månader minskade invandringen med tio procent jämfört med samma period 2018. Det allra vanligaste födelselandet bland de som invandrat hittills under 2019 är Sverige, följt av Afghanistan.

Siffrorna baseras alltså på SCB. Hur kommer det sig då att SCB:s siffror på 55 222 personer första halvåret 2019 skiljer sig från Migrationsverket, som jag skrivit om innan låg på 60 291?

Jo, de mäter nämligen två olika saker.

Folkbokförda v.s. uppehållstillstånd
SCB mäter folkbokförda som ett mått på invandring. De anger sin definition här:

Alla som flyttar till Sverige och blir folkbokförda räknas in i statistiken om invandring.

Det innebär att Expressen kan skriva ”det allra vanligaste födelselandet bland de som invandrat hittills under 2019 är Sverige” och ofta något jag fått höra i debatter, som ett sätt att försöka få invandringen att låta mindre. ”Ja men vadå, det är ju främst svenskar som invandrar” får man höra av oinsatta.

Och detta är ett av de stora problemen med att använda SCB:s definition av invandring. Den innebär nämligen att ursvenska Kalle Svensson, vars hela släkt bott i Sverige i hundratals år, räknas som ”invandrare” om han åker utomlands för att jobba eller plugga några år, folkbokför sig där och sedan återvänder. Alltså om en helsvensk med svenskt medborgarskap flyttar hem, så klassas det som en invandring.

LÄS MER: Här är invandringen till Sverige 2018: tredje högsta någonsin

Det är knappast sinnebilden för vad gemene man betraktar som invandring, och därmed ett missvisande begrepp.

Migrationsverket, å andra sidan, mäter inte folkbokföringar utan uppehållstillstånd. Sådana ges inte till ursvenska Kalle Svensson, utan till andra utan medborgarskap eller uppehållsrätt, som migrerar hit och vill stanna. Det är med andra ord ett mycket mer rättvisande begrepp än ”folkbokföringar”.

Förvillande rubrik
Expressen framhåller också att vi har ”lägsta invandringen på sex år”. Ja, utifrån SCB:s mindre rättvisande definition så stämmer det, men det är som sagt knappast det sättet man bör mäta invandringen. Dessutom är 2013 års halvårsnivå ändå extremt hög: 52 816 invandringar, som en medelstor svensk stad, på bara ett halvår.

LÄS ÄVEN: Personer med utländsk bakgrund ökar snabbt – nu 29 procent av befolkningen

Men tittar vi på det mer korrekta begreppet, nämligen det som förändrar befolkningssammansättningen i landet, alltså Migrationsverkets uppehållstillstånd, ser vi, vilket jag skrivit innan, att första halvåret 2019, om det fortsätter i samma takt (vilket det ser ut att göra och till och med öka med tanke på att invandringen i juli månad var över 11 000), så har vi över 120 000 utdelade uppehållstillstånd på helåret.

Det är förvisso det ”lägsta” på tre år (2014 var det 115 703 st), men skulle ändå placera år 2019 som året med det femte högsta mottagandet någonsin i Sveriges historia. Kanske hamnar 2019 till och med på fjärde högsta någonsin om ökningen av uppehållstillstånd i juli ligger fast resten av året.

LÄS MER: Beviljade uppehållstillstånd första halvåret i år: 60 291 personer

Propagandatrick
Att som Expressen dels använda ett begrepp där de rent retoriskt kan ”räkna bort” svenskar som åter folkbokför sig i sitt hemland (”du kan väl inte räkna in svenskar som återvänder i antalet, så invandringen är ju mindre!”) och på så sätt få invandringen att se mindre ut och dels basunera ut en rubrik om ”lägsta på sex år” (!) är i korthet – ett propagandatrick.

Massinvandringen har senaste åren varit på historiskt höga nivåer. Vi har med andra ord aldrig tidigare haft en sådan snabb förändring av befolkningssammansättningen. År 2019 är inget undantag.

Så gå inte på propagandatricket.