Expressen hänger i en uppmärksammad artikel idag ut ett flertal män som dömts för gruppvåldtäkt. Artikeln är ett resultat av att kvällstidningen gått igenom 32 domar i våldtäktsmål från 2016 och 2017.

En övervägande majoritet av de dömda männen i de granskade fallen har invandrarbakgrund, konstaterar tidningen.

”32 av de 43 dömda männen är utrikes födda. 10 är födda i Sverige med en eller båda föräldrarna utrikes födda. 1 är född i Sverige med båda föräldrar också födda i Sverige”, står att läsa i artikeln.

Expressen väljer dessutom att publicera namn och bild på flera av de dömda männen.

En av dem är Göteborgskrögaren Navid Atlassi som i mars 2012, tillsammans med ”festfixaren” Bardiya Pajouhi, drogade och våldtog två 16-åriga flickor. För det brottet dömdes han till sex års fängelse.

Pajouhi dömdes samtidigt till nio års fängelse. Våldtäkten mot de två 16-åriga flickorna var nämligen bara ett i raden av sexbrott som han gjort sig skyldig till. Enligt domen, som Samhällsnytt tagit del av, satte Pajouhi i system att våldta unga flickor. Förutom den grova våldtäkten mot de två 16-åriga flickorna dömdes han för ytterligare två våldtäkter, ett fall av sexuellt tvång samt kränkande fotografering.

I artikeln intervjuas även Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd på Brottsförebyggande rådet (Brå). Hon är inte överraskad av det Expressen kommer fram till i sin artikel.

– Vi har inte gjort någon studie på just detta men siffrorna förvånar mig inte, säger hon.

SE ÄVEN: Skrev att svenskar inte gruppvåldtar – dömdes för hets efter anmälan från ”Näthatsgranskaren”