Arkivbild/Faksimil

Arkivbild/Faksimil

Inrikes

Expressens expert som kritiserar rapport om ökande andel muslimer i Sverige är asylaktivist

Publicerad 1/25/2018
Annons

Andelen muslimer i Sverige kan år 2050 vara över 30 procent. Det framgår av en rapport från Pew Research Center som Expressen uppmärksammar idag.

Samhällsnytt skrev om rapporten redan i början av december ifjol, när den kom ut, men den har nu fått förnyad uppmärksamhet i Sverige i och med att Expressen fått upp ögonen för och skriver om den.

Av rapporten kan man utläsa att andelen muslimer ökat mycket kraftigt i Sverige de senaste åren. 2010 var andelen 4,6 procent för att 2016 ha ökat till 8,1 procent. Det innebär att Sverige numera är ett av de länder i EU med störst andel muslimer. Endast Frankrike och Bulgarien har större andelar och då är Bulgarien ett land som historiskt hyst en betydande bulgarienturkisk befolkning.

Pew målar upp tre tänkbara scenarion för Sverige och Europa: I det första scenariot slutar vi ta emot fler invandrare helt och hållet, i det andra har vi istället en medelstor invandring och det tredje en hög invandring. Om Sverige följer det första scenariot, och inte tar emot några fler invandrare, så kommer andelen muslimer öka till 11,1 procent 2050. Om Sverige istället fortsätter ta emot många invandrare så kommer andelen vara 30,6 procent i Sverige om 32 år.

Pew Research Center är en ansedd tankesmedja och de resultat de kommer fram till brukar tas på allvar av forskare, statsvetare och andra akademiker. Men Expressen är kritisk till rapporten och tar hjälp från Ann-Zofie Duvander, professor i demografi på Stockholms universitet, för att kritisera den.

Asylaktivist

”Demografen Ann-Zofie Duvander, som också är sociolog, tror inte att en ökad andel muslimer kommer att påverka det svenska samhället i någon högre grad. Varken när det gäller traditioner, rättssystem eller ekonomi”, skriver Expressen.

– Det finns så mycket osäkerhet i beräkningarna och faktorer som inte tas med, att det finns risk att studien mest används som skrämselpropaganda för att påverka människor som är rädda att samhället ändrar dominans, säger hon till den vänsterliberala tidningen.

Det är tydligt att Ann-Zofie Duvander är mycket kritisk till rapporten. Och det har sina förklaringar. Hon är nämligen inte bara professor, hon är även en politisk aktivist.

I sociala medier har Duvander engagerat sig i uppropet ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!”. Hon gillar ”Invitations­departementet” på Facebook, ett skattefinansierat projekt som enligt sin egen projekt­beskrivning försöker matcha ihop svenskar med nyanlända invandrare, samt är med i de båda Facebook­grupperna ”Fackliga feminister” och ”Feministiskt perspektiv”.

Inget av det här är något som Expressen upplyser sina läsare om, trots att det har relevans för artikeln.

Inget svar

Samhällsnytt har gjort flera försök att nå Expressen för bemötande. Vi har pratat med Tomas Carlsson och Saga Skovdahl på redaktionen, ett par trevliga kvinnor i växeln, vid två tillfällen kopplats till en Malin på Expressens nöjesavdelning, mejlat redaktionen och fått berättat för oss att Karin Sörbring, som skrev Expressens artikel, är ledig idag.

Vi har inte lyckats få tag på någon nyhets- eller redaktionschef på Expressen som kunnat eller velat kommentera artikeln eller varför man inte upplyser läsarna om att den expert man intervjuat inte är opartisk.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
882Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons