Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, stationerad i Afghanistan, är i blåsväder efter att ha avslöjats med fake news i sociala medier. Efter att ha blivit påkommen har hon raderat inlägget men slår samtidigt ifrån sig kritiken.

Den muslimska talibanmilisen har den senaste tiden gjort framryckningar i Afghanistan efter att under en längre tid varit tillbakapressade. Det har resulterat i att Sverige har stoppat alla av- och utvisningar till landet av personer som begått brott eller visat sig inte ha asylskäl.

Beslutet har gett debatten kring denna migrantgrupp nytt bränsle, i synnerhet de så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” – inte sällan unga män i 20-25-årsåldern som kostat svenska skattebetalare tiotals miljarder. Bara de som kom i samband med asylkollapsen 2015 beräknades tre år senare ha belastat samhället ekonomiskt med 26 miljarder kronor.

Gymnasielagens krav på motprestation rivs upp

Kritiken blev särskild hård när regeringen med hjälp av Centerpartiet drev igenom den så kallade gymnasielagen som ger alla afghanska unga migranter amnesti att stanna i Sverige även om de saknar asylskäl och dessutom rätt att få en gymnasieutbildning här. Villkoren då var att man sedan för att få stanna permanent, dels ska ha klarat utbildningen och dels inom sex månader eller ett år ha hittat egen försörjning.

Lagen fick bland annat hård kritik från lagrådet som menade att en gräns passerats för hur illa en framhastad improviserad lag kan tillåtas vara men röstades ändå igenom i riksdagen. Genom Migrationsverkets senaste beslut sätts villkoren om godkända betyg och jobb ur spel. Ingen afghan som inte själv väljer det behöver nu lämna Sverige.

Expressens korrespondent publicerade fake news

I syfte att ställa sig på de ”ensamkommande barnens” sida i den nu på nytt uppblossade debatten, publicerade Expressenkorrespondenten Magda Gad ett inlägg i sociala medier med en bild på vad hon påstod var ett barn som mördats av talibanerna. I anslutning till bilden beskyllde hon invandringskritiska svenskar för att vara empatilösa och glada åt att barn dödas.

Problemet var bara att bilden var falsk. Det Gad publicerat var inte en bild på ett barn utan en vuxen man som stridit som soldat mot talibanerna. När bluffen avslöjades radera Gad inlägget. Hon ställdes dock mot väggen av personer som skärmdumpat och sparat inlägget.

Gad är påtagligt besvärad över avslöjandet men slår samtidigt ifrån sig kritiken. I ett svar till kritikerna beskyller hon dem för att ”raljera” när de uppmärksammar tilltaget. Att avslöja desinformationen menar Gad är att likställa med att ägna sig åt talibanpropaganda.