Expressens ledarredaktör Anna Dahlberg lämnar nu journalistiken för att bli statssekreterare och politisk rådgivare åt regeringen. Nyheten har från vissa håll tagits emot med höjda ögonbryn då SD är det största partiet i regeringsunderlaget och Dahlberg tidigare profilerat sig som starkt SD-fientlig.

På valdagen 2010 publicerade Expressens ledarskribent Anna Dahlberg vad som sannolikt än idag är hennes mest uppmärksammade text. Bildsatt med en sönderknycklad SD-valsedel i rännstenen var budskapet att ”idag röstar vi nej till hatet och främlingsfientligheten”.

Efterhand har Dahlbergs ledarstick, inte minst de som berört migrationspolitiska frågor, blivit alltmer SD-vänliga. Och nu tar hon alltså steget fullt ut och blir statssekreterare och politisk rådgivare åt det regeringsunderlag där Sverigedemokraterna är det största partiet styrt av en överenskommelse, Tidöavtalet, som de flesta är ense om till övervägande delen innehåller SD-politik.

En liknande åsiktsresa har även Dahlbergs föregångare på posten, journalistkollegan PM Nilsson, gjort. Han tvingades dock lämna uppdraget som statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson (M) efter ett avslöjande om att ha tjuvfiskat ål.

Ska ansvara för statsministerns ”långsiktiga tänkande”

I en kommentar till sin arbetsgivare Expressen som hon nu lämnar för Rosenbad säger Dahlberg att hennes främsta arbetsuppgift i rollen som statssekreterare blir att fungera som rådgivare och spinndoktor åt statsministern ”med särskilt ansvar för det långsiktiga tänkandet”.

– Jag har suttit vid sidlinjen under alla dessa år och formulerat åsikter om hur landet borde styras. Nu kliver jag in i maktens korridorer och får uppleva hur politiken blir till från insidan.

Även om många av Dahlbergs ledartexter efter det ideologiska fotbytet hade kunnat varit skrivna av en sverigedemokrat vill hon inte sätta den partibeteckningen på sig själv, och inte någon annan heller. I stället kallar hon sig mer allmänt för ”liberal och borgerlig”.

Kristersson: ”En viktig medarbetare”

Från statsministerns kansli kommenterar Ulf Kristersson rekryteringen av Dahlberg med att hon ”kommer att bli en viktig medarbetare på Statsrådsberedningen” och att hon ”har en skarp analytisk förmåga och politisk fingertoppskänsla”.

Anna Dahlberg har arbetat på Expressen sedan 1999 och varit politisk redaktör på tidningen de senaste 15 åren.