Igår avslöjade Expressen att den socialdemokratiske politikern i Ljungby Rashad Alasaad egentligen är en människosmugglare som lade ut annonser på arabiska på Facebook där han försökte sälja sina tjänster till migranter. Idag kan vi berätta att mannen har köpt minst två fastigheter i Sverige under sin korta tid här. En av villorna hyrdes ut till en nyanländ familj från Syrien med en kriminell person.

I ett samtal med Expressens utsända berättade mannen inför den dolda kameran att han smugglade ”många” till Sverige. Han uppgav även att det är ”lätt att smuggla” människor till Sverige samt att han tidigare lyckades att göra det med hela sin familj.

Under dagen har Samhällsnytt granskat den socialdemokratiske politikern och personer runt honom. Uppgifter som han lämnade till Expressens utsända om Alasaads familj verkar bekräftas om man tittar på uppgifterna i folkbokföringen.

Förutom Rashad Alasaad själv och hans fru, som kom till Sverige ungefär vid samma tid och bor tillsammans med honom, finns också hans föräldrar och bror. Enligt uppgifter i folkbokföringen registrerades föräldrarna i Sverige i mars respektive oktober 2015, eller med andra ord betydligt senare än Rashad Alasaad som hade fått sitt uppehållstillstånd redan 2014. I nuläget bor föräldrarna tillsammans med brodern i en villa inte långt från mannen. Det bör även noteras att familjen härstammar från staden Idlib i Syrien – en stad som under hela kriget i Syrien varit förknippad med hårdföra islamister.

Under 2018, eller bara efter fyra år i Sverige, köpte Alasaad två fastigheter. Den ena fastigheten – en villa i Markaryd – köptes för 670 tusen kronor i juli 2018. Den andra fastigheten – en villa i Ljungby – köptes i november samma år för 1,5 miljoner kronor. Enligt uppgifter från Skatteverket uppgick Alasaads registrerade inkomst för 2018 till 322 tusen kronor, eller drygt 26 tusen kronor per månad före skatt:

Eftersom han måste försörja även sin fru och två barn förefaller det mycket osannolikt att någon bank skulle bevilja ett lån för att köpa två fastigheter med sådana inkomster. Medan villan i Ljungby används som familjens eget boende, hyrdes huset i Markaryd ut direkt efter affären till en nyanländ familj från Syrien.

Enligt uppgifter från Skatteverket fick familjen sina uppehållstillstånd i Sverige i mars 2018, eller kort innan villan köptes. Totalt ingår sex personer i familjen. En av personerna har trots sin relativt korta tid i Sverige ett gediget brottsregister med domar för narkotikabrott och stöld. Under 2018 blev han även utsatt för ett mordförsök av en påverkad bekant i Kristianstad.

En spektakulär omständighet i sammanhanget är att den familj som hyr Alasaads hus i Markaryd ligger åldersmässigt nära Alasaads egna familj. I samtalet med Expressen hävdade Alasaad att han använder ”look-alike”-pass, alltså riktiga pass tillhörande personer som liknar de som ska smugglas. Alasaad nämnde även att han använt sin egen frus pass. Enligt honom var personerna införstådda med vad deras id-handlingar skulle användas till.

Under dagen kom uppgifter om att gränspolisen inleder en förundersökning mot Rashad Alasaad. Enligt Skatteverket har Alasaad syriskt medborgarskap med ett permanent uppehållstillstånd i Sverige. Samhällsnytt har försökt att nå mannen under dagen med frågor om hans fastighetsinnehav samt vilken relation har har till sina hyresgäster – utan framgång.

Igår kunde vi koppla Alasaad till ett kvitto som visar en Swish-överföring till hans konto som spreds på sociala medier i våras. Samhällsnytt kommer att fortsätta att bevaka denna historia.

LÄS MER: Människosmugglaren från S misstänks ha fått muta under sin tid på Arbetsförmedlingen