nya-kastet-rabie-karam
Inrikes

Extrema muslimska friskolans rektor dömd till fängelse

Publicerad 12/31/2021
Annons

Förra året fick muslimska friskolan Nya Kastets skola i Gävle slå igen. Detta efter avslöjanden om samröre med muslimska extremister. Nu döms ägaren och rektorn Rabie Karam till fängelse.

I sak handlar det om att Karam fejkat en investering i skolans aktiebolag på 2,8 miljoner i syfte att få bolaget att framstå som solvent för att få tillstånd att driva skola efter att detta ifrågasatts av Skolinspektionen. För att få det hela att se legitimt ut hittade Karam en revisor som var beredd att vara delaktig i upplägget.

Bedrägeriet avslöjades ändå och i augusti i år åtalades Karam och revisorn. Nu har dom fallit i Gävle tingsrätt. Karam fälls för grovt bokföringsbrott och revisorn för medhjälp till samma brott.

Påföljden blir i båda fallen sex månaders fängelse. Karam beläggs också med tre års näringsförbud. Skolbolaget ska dessutom böta en halv miljon kronor i företagsbot.

Fick 17 miljoner från skattebetalarna

Innan skolan stängdes han ägaren kvittera ut åtminstone 17 miljoner kronor från skattebetalarna. Detta trots att det redan från början framförts hård kritik mot att skolan skulle få starta, bland annat på grund av signaler om muslimsk fundamentalism och extremism.

Skolinspektionen ville emellertid inte lyssna på kritiken utan beviljade tillstånd. först när skattemiljonerna rullat iväg fick myndigheten uppögonen för ett bulvanupplägg som skulle dölja att den verkliga ägaren var muslimsk extremist och stoppade skolverksamheten.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons