Före detta infrastrukturminister i regeringen Reinfeldt och finanslandstingsråd blev vd för Svenska byggindustrier. Som landstingspolitiker var hon med om att utforma ett avtal med Skanska om Nya Karolinska, som kommer att kosta skattebetalarna över 60 miljarder kronor. ”Finns ingen koppling”, kommenterar organisationen.

Trots ett kompakt motstånd från sin egen regering 2008 drev dåvarande finanslandstingsråd och framtida infrastrukturminister (M) Catharina Elmsäter Svärd en hårt kritiserad finansieringsmodell för Nya Karolinska, enligt SvD. År 2010 försäkrade hon skattebetalarna om att kostnaderna inte kommer att öka i en debattartikel med rubriken ”Vi slipper skenande kostnader”.

Kostnaden fyrdubblad

Men trots detta blev slutnotan hisnande 61 miljarder kronor istället för ursprungliga 14,5. Siffran inkluderar underhåll av sjukhuset fram till år 2040. Nyligen avslöjade SvD att ett dörrbyte på det nya sjukhuset kostar över 1 miljon kronor medan en förfrågan om dörrjustering kostar 94 tusen kronor, enligt ett underavtal för underhåll.

Trots att den enda anbudsgivaren i det stora bygg- och underhållsupphandlingen 2008 var Skanska, valde landstinget att gå vidare med den kontroversiella modellen och sluta avtal med byggjätten.

Och sedan den 1 oktober är Catharina Elmsäter Svärd vd för byggbranschens lobbyorganisation Svenska byggindustrier där Skanska sitter i styrelsen. När Samhällsnytt når organisationens kommunikationschef Håkan Lind på telefon, vägrar han att svara på vad exakt organisationen arbetar med. Samtidigt förnekar han att det finns någon koppling mellan Elmsäter-Svärds uppmärksammade roll i upphandlingen av Nya Karolinska och tillsättningen som vd för branschorganisationen. När Samhällsnytt ställer en följdfråga lägger han dock på luren.

På Sveriges byggindustriers hemsida står följande att läsa om organisationens uppdrag:

” Sveriges Byggindustriers huvuduppgift är att förbättra näringsvillkoren såväl för hela branschen som för de enskilda företagen.”

”Vi är väldigt glada”

I ett tidigare pressmeddelande som gick ut i samband med beslutet om tillsättningen beskrev styrelseordförande för organisationen, Svante Hagman, beskedet så här:

Vi är väldigt glada att kunna välkomna Catharina Elmsäter-Svärd som vd för Sveriges Byggindustrier. I en tid när svensk byggbranschs betydelse för att lösa samhällsutmaningarna blir allt större behövs en vd som kan kombinera kunskap om politiska processer med erfarenhet från både medlemsorganisationer och näringslivet. Och som dessutom har ett gediget och tryggt ledarskap. Det är precis vad vi får med Elmsäter-Svärd.”

När Samhällsnytt ringer den före detta ministern sitter hon på tåget och hänvisar till mejl, där vi ställer följande fråga:

Enligt tidningen SvD var du den landstingspolitiker som drev igenom projektet Nya Karolinska med Skanska som huvudentreprenör – trots ett kompakt motstånd från regeringens sida. Nu får du ett toppjobb på byggbranschens organisation där Skanska är en av de främsta spelarna. Vad skulle du vilja säga till dem som är kritiska till det här upplägget?

I ett mejlsvar skriver Elmsäter-Svärd:

”Ett enigt landstingsfullmäktige fattade beslutet att bygga NKS. Skanska är ett medlemsföretag av 3400 st i Sveriges Byggindustrier. Som Vd i Sveriges Byggindustrier arbetar jag på styrelsen uppdrag.”

Vad gäller fyrdubblingen av projektkostnaden svarar hon att man ska hålla isär byggkostnader och kostnader för underhåll. När Samhällsnytt ställer en följdfråga om hon menar att slutnotan för skattebetalare inte har ökat, väljer hon dock att avbryta kommunikationen.

Tillsättningen ska ske på professionella grunder

Samhällsnytt har även pratat med ordförande för svenska avdelningen av Transparency International, Ulla Andrén. Hon uppger att hon inte är tillräckligt insatt i ärendet för att kommentera just det här specifika fallet.

Dock säger hon generellt att det finns ett problem med politiker som går över till näringslivet inom sina sakområden direkt efter att de lämnar viktiga offentliga poster. Transparency arbetar sedan länge för att införa ett slags karenstid. Ulla Andrén menar att det ändå bör anses försvarbart att gå över till näringslivet som politiker om det har gått flera år efter att politikern har lämnat sin beslutande roll.

Hon tillägger att i sådana fall bör tillsättningen ske på de professionella grunder som politikern har som yrkesmänniska, och inte på grund av de politiska kontakter som personen kan ha.

-Jag vet inte om hon (Catharina Elmsäter-Svärd) kanske är byggnadsingenjör, säger hon.

I pressmeddelandet för Sveriges byggindustrier sa Elmsäter-Svärd så här angående sin framtida roll:

– Behovet av fler bostäder, vägar och järnvägar är större än någonsin. Med min erfarenhet från politik, näringsliv och organisationsvärlden hoppas jag kunna bidra till att skapa ännu bättre förutsättningar för det.

Innan hon började som politiker på heltid, arbetade Catharina Elmsäter Svärd som hotellchef i Södertälje fram till 1995.