Få politiker vill bo i de ”utsatta” områden de skapat
Foto: Oxfordian Kissuth, CC BY-SA 3.0

Svenskar utgör sedan ett antal år tillbaka en demografisk minoritet i Södertälje. Det är resultatet av en medveten politik. De politiker som genomfört det mångkulturella experimentet vill dock inte själva leva som de lär.

En kartläggning visar att endast 5 av de 65 politiker som sitter i Södertäljes kommunfullmäktige bor i något av alla de ”utsatta” områden som är resultatet av den politik de själva fört.

En fjärdedel av Södertäljes befolkning bor i områdena Geneta, Ronna, Lina, Hovsjö och Fornhöjden. Det är invandrardominerade områden som av polisen har klassats som utsatta eller riskområden på grund av omfattande problem med kriminalitet, arbetslöshet, bidragsberoende, religionspolitisk extremism med mera

Ansvariga politiker vill hellre framhålla områdena som ett mångkulturellt föredöme som berikar Sverige och svenskarna. Kritiker skälls ofta för att vara rasister.

Lever inte som man lär

Men bakom den retoriken döljer sig för politikerna obekväma siffror. Det visar sig att nästan inga av de politiker som ansvarar för Södertäljes demografiska utveckling till en stad med svenskar som minoritet själva vill bo i det mångkulturella samhälle de skapat. I Fornhöjden och Hovsjö bor överhuvudtaget inga fullmäktigeledamöter.

– Det är oroväckande, på sikt kan det skada förtroendet för politiken, säger statsvetaren Ali Abdelzadeh i en kommentar till siffran.

Han får medhåll från boende med invandrarbakgrund som statsradion talat med som säger att man inte kan lita på stadens politiker som säger en sak men i handling visar att de egentligen står för något annat.

Slår ifrån sig kritiken

Södertäljes starka kvinna tillika S-toppen Boel Godner som ofta synts i den offentliga invandringsdebatten vill dock släta över de obekväma siffrorna. Hon menar att om man räknar in alla politiska uppdrag i staden, stora som små, så ser det bättre ut. Hur mycket bättre kan hon dock inte svara på.

Alexander Rosenberg, gruppledare för Moderaterna i Södertälje, tycker på SR:s fråga att det inte är något problem att stadens politiker inte vill leva som de lär. Själv säger han sig dock ”känna många människor” som bor i dessa områden även om han själv tagit sig därifrån.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.