På torsdagsförmiddagen föll dom i det uppmärksammade mål i Malmö tingsrätt där 18-årige Fabian Cederholm stått åtalad för dubbelmord efter att i mars i år beväpnad med knivar, hammare och yxa huggit och misshandlat två kvinnliga lärare till döds på en skola i Malmö. Påföljden blir livstids fängelse.

Det var den 21 mars som Fabian iklädd mask och hörselkåpor och beväpnad med två knivar, en hammare och en yxa stegade in på Malmö latins gymnasium och brutalt högg och misshandlade två lärare till döds. Morden beskrivs i domen som utdragna och brutala.

Fabian ska inte ha haft några andra motiv till morden än att han kände sig utanför samhället och var fascinerad av våld, bland annat skolskjutningar och massakrer. De två lärarna ska ha valts ut slumpmässigt.

Inte psykiskt sjuk

Fabian har i en rättspsykiatrisk undersökning bedömts inte vara psykiskt sjuk i klinisk bemärkelse och döms därför till fängelse i stället för sluten vård. han är de första 18-åring i Sverige som döms till livstids fängelse. Tidigare har det krävts att man är 21 år för att dömas till den påföljden.

I normalfallet innebär det i motsats till beteckningen en påföljd på 16 års inlåsning (25 år minus en tredjedel i villkorlig straffrabatt). Fabian döms även att betala ett skadestånd i miljonklassen till mordoffrens efterlevande.

Fabians advokat Anders Elison meddelar att domen kommer att överklagas. Fabian har erkänt brotten men enligt advokaten borde påföljden ha hamnat på 14–16 års fängelse (minus en tredjedel i villkorlig straffrabatt).

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS ÄVEN: Elev med yxa och kniv mördade skolpersonal
LÄS ÄVEN: 18-årige Fabian bakom brutala skolattacken i Malmö
LÄS MER: Mördade sina lärare – spelar tv-spel i häktet