Efter att Svenska Dagbladet uppmärksammat flera konton på Instagram som ska ha varit kopplade till Qanon-rörelsen, där man spridit påstådd desinformation om pandemin i Sverige, har dessa nu stängts ned.

Enligt Instagram, som ägs av Facebook, uppmanar ”nätkulten” till våld och man hänvisar till experter som påstår att Qanon ”utgör en betydande risk för allmänhetens säkerhet”. Så sent som för några dagar sedan var flera av kontona fortfarande aktiva, något som ändrades då Svenska Dagbladet kontaktade Facebook.

Sedan Facebook förra året utökade sina policys om påstått farliga organisationer har man släckt ned tusentals sidor och konton på båda plattformarna för att de varit kopplade till Qanon. Även de konton som SvD uppmärksammat har släckts ned. Man samarbetar med experter för att studera framväxande trender, innehåll och beteende för att hjälpa användarna att vara ”säkra”.

Möte med minister

Enligt kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) tjänar de de stora nätjättarna på den här typen av innehåll och hon kommer att träffa företagen för att tala om dessa frågor.

”De stora plattformsföretagen har ett ansvar eftersom de tjänar på att sprida effektsökande eller extremt material som ger många reaktioner”, skriver Lind i ett mejl till SvD.