Sociala mediejätten Facebook satte förra året nytt vinstrekord i Sverige på när 4,5 miljarder kronor. Någon skatt att tala om betalade man däremot inte – mindre än en reguljär Pressbyråkiosk. Bolagets servrar slukar enorma mängder el och den får man nästan gratis medan svenska folket betalar chockpriser. Motprestationen var att skapa många arbetstillfällen i Sverige men det har man inte uppfyllt – Facebook sysselsätter endast 65 personer i Sverige.

Pressbyråkiosken i Gallerian i Stockholm betalade förra året 65 000 kronor i bolagsskatt. I samma byggnad har den globala IT-jätten Facebook – eller Meta som bolaget numera heter – sin svenska filial. Man drog på sin svenska verksamhet in närmare 4,5 miljarder kronor förra året men betalade mindre i skatt än pressbyråkiosken.

Slussar pengarna ut ur landet

De huvudsakliga intäkterna kommer från försäljning av reklam på sajten Facebook och på Instagram som man numera också äger. Förklaringen till att Mark Zuckerbergs imperium näst intill kommer undan att betala skatt i Sverige är att man gjort ett avancerat upplägg med skalbolag via vilka man kan slussa nästan alla pengar till platser utom räckhåll för den svenska staten.

Men den till skattefusk gränsande aggressiva skatteplaneringen stannar inte där. Facebook Sweden har dessutom tagit fram en konstruktion där den svenska verksamheten betalar hundratals miljoner i så kallat koncernbidrag till bolagets verksamheter utanför Sverige. På så sätt kan man förvandla en miljardvinst till en förlust på närmare 6,5 miljoner kronor.

Så egentligen betalar man ingen bolagsskatt alls. De 65 000 kronor man ändå betalade in till svenska statskassan förra året var pengar som man inte lyckats planera bort tidigare år men kunnat skjuta upp till nu.

Omöjliga att nå för en kommentar

Facebook är ökänt för att vara näst intill omöjliga att få kontakt med. När SvD, som i en artikel uppmärksammat bolagets avancerade skattemanövrer försöker nå företagets pressansvarige, Sami Tahir, får man veta att han inte längre har den tjänsten och inte heller vill berätta vem som efterträtt honom.

Den som uppgavs vara Facebooks ansvarige Sverigechef, Sam Rihani, försvann också förra året. Här finns ett namn på en påstådd efterträdare, Cecilia Sundström, som dock inte heller går att få tag på för någon kommentar.

Skriftliga frågor till bolaget från media möts med tystnad. Försöker man besöka Facebooks kontor vid Gallerian i Stockholm blir man inte insläppt utan får av en röst i porttelefonen veta att man måste mejla bolaget. Men gör man det får man alltså inte något svar.

Betalar nästan inget för el till serverhallar

Bolaget har utöver Sverigechef och pressansvarigt också mer allmänt skurit ned på antalet anställda i Sverige. Det står i bjärt kontrast till vad man lovade när man förhandlade till sig guldkantade elavtal där man får elen till sina enormt strömslukande serverhallar nästan gratis, enligt uppgift med 95 procents rabatt jämfört med vad andra företag och hushåll i Sverige betalar.

Den enorma rabatten lyckades Facebook och andra internationella IT-jättar förhandla till sig genom att lova Sveriges regering och riksdag att man skulle skapa massor av arbetstillfällen i Sverige. Det löftet har inget av företagen hållit. Facebook sysselsätter exempelvis blygsamma 65 personer i hela landet. Ändå får man behålla elrabatten.

Och nu visar det sig att man dessutom inte betalar någon skatt i Sverige. Lite pengar får svenska staten ändå in genom att Facebook i varje fall måste betala in skatt och sociala avgifter för den klick anställda man ändå har.

Digitalskatt på EU-nivå föreslås

Sverige är inte det enda land där Facebook ägnar sig åt vad många skulle rubricera som skattefusk men rent juridiskt är lagligt genom att det finns kryphål i ländernas skattelagstiftning som går att utnyttja om man har rätt kontakter och resurser.

Fenomenet har uppmärksammats och centralt i EU har man velat skapa en digitalskatt för att komma till rätta med problemet. Alla är dock inte förtjusta i att unionen överstatligt ger sig in på beskattningsområdet på det sättet. Det kan vara att öppna Pandoras ask, menar man.

Tidöregeringen vill inte kommentera

I Sverige har regering och riksdag suttit passiva medan Facebook och andra IT-jättar slussar sina vinster ut ur landet, slukar enorma mängder av vår el som man knappt betalar för och undandrar sig löftet om att skapa arbetstillfällen. I vissa andra länder, däribland Frankrike, har politikerna varit mer aktiva.

Här införde man nyligen nya skatteregler som för företag som drar in 25 miljoner euro eller mer lokalt och 750 miljoner euro globalt. De ska inte kunna skatta mindre än tre procent av intäkterna från sina digitala tjänster som intjänats inom landet, i det här fallet Frankrike.

I Sverige duckar Tidöregeringen frågor på nästan samma effektiva sätt som Facebook. När SvD söker finansminister Elisabeth Svantesson (M) för att höra hur regeringens ser på situationen vill hon inte svara på några frågor eller ge någon kommentar.

LÄS ÄVEN: Regeringskansliet erkänner fiasko med IT-jättarnas elslukande serverhallar