VäktareRinkeby

Genrebilder väktare och Rinkebygangster. Faksimil Facebook/Instagram

Inrikes

Fackförbund införde skyddsstopp i utsatt område efter beskjutning av väktare

Publicerad 10/10/2019
Annons

I måndags kväll blev två väktare beskjutna i Rinkeby i Stockholm varav en en fick föras till sjukhus då han träffats i båda benen. Händelsen blev droppen för Transport som införde skyddsstopp för sina väktare i området.

Det var vid 21.30 på måndagskvällen larmet kom till polisen om en skadad person som skulle visa sig vara en väktare som överfallits i en källare till ett flerfamiljshus i området. Skadorna beskrevs som allvarliga men inte livshotande. Dådet rubriceras som försök till mord.

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng överföll och sköt väktare i Stockholmsförort

Redan innan skyddsstoppet hade ett flertal väktarbolag beslutat att inte låta sin personal arbeta i Rinkeby.

– De upplever att det är för farligt att arbeta där, säger Martin Miljeteg, arbetsmiljöombudsman.

Skyddsstoppet hävt
Innan väktarna fick återuppta arbetet i området krävde man att bolagen gör objektsbaserade risk- och konsekvensanalyser tillsammans med behörigt utsedda skyddsombud och efter ett möte med polisen på onsdagen har skyddsstoppet nu hävts. Polisens bedömning ska vara att skjutningen är en enskild händelse som inte är representativ för det generella läget i området och man har gett försäkringar om att stötta väktarna i fall det skulle behövas.

– Skjutningen visar att en gräns är passerad, vi ser oerhört allvarligt på det som hänt. Det är uppenbart att vi måste skruva till vår samverkan, säger Frida Nordlöf, biträdande lokalpolischef i Rinkeby.

Enligt Nordlöf skulle varken polisen eller medborgarna i Rinkeby klara sig utan alla de väktare som patrullerar i området under kvällar, nätter och helger.

Armé av väktare
Enligt DN har i princip samtliga fastighetsägare på Järvafältet anlitat väktare för att patrullera fastigheter och utemiljöer. Sammantaget rör det sig om ett stort antal väktare från ett flertal olika bolag. Tidigare har även andra yrkesgrupper utsatts för skyddsstopp i området, bland annat brevbärare, parkeringsvakter och fritidsgårdspersonal.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons