Arvika kommun döms betala skadestånd till den ena brodern som – som ett litet barn – fick skulden för att 1998 ha mördat 4-årige Kevin. Detta under mystiska omständigheter inför ett val där man ville skydda Socialdemokraterna genom att tysta ner allt som kunde leda till invandringskritik. Summan som kommunen ska betala landar på nästan 3 miljoner kronor.

Fallet Kevin är ett av vår tids mest kända mordfall. 4-årige Kevin mördades 1998 och två svenska bröder, Christian Karlsson och Robin Dahlén, pekades ut som skyldiga till mordet. Detta trots att en då 13-årig asylinvandrad pojke tidigt förekom i utredningen och bara en månad senare dömdes för en våldtäkt på en flicka endast 100 meter från platsen för mordet på Kevin.

Enligt Leif GW Perssons teori struntade man i spåret med 13-åringen för att det var valår och kommunledningen inte ville ha en debatt om invandring och placeringen av flyktingar i kommunen.

I en dokumentär från 2017 som sändes på SVT uppmärksammades fallet på nytt och skapade ramaskri i Sverige. I ”Dokument inifrån: Fallet Kevin” fick man nämligen se tidigare hemliga inspelningar från förhören som gjordes med bröderna Karlsson och Dahlén som uppvisar absurda utpressningsmetoder mot barnen.

Friades först 20 år senare

Först 2018 friades de svenska bröderna från all inblandning i mordet på 4-årige Kevin.

Bröderna har tidigare nekats ekonomisk ersättning av Arvika kommun för all skada de åsamkats på grund av anklagelserna. Men svenska staten klev då in och delade ut en miljon kronor vardera till bröderna.

– Staten måste göra rätt för sig när den gjort fel, sa dåvarande justitieminister Morgan Johansson tidigare i år. 

Nu har Värmlands tingsrätt beslutat att Arvika kommun ska betala nästan tre miljoner kronor till Robin Dahlén, den yngre brodern. Detta efter att kommunen inte återkommit inom tidsfristen för svar.

LÄS ÄVEN: Felaktigt anklagade för Kevin-mord får miljonskadestånd