En man har arbetat som ambulanssjuksköterska i Region Jönköpings län och har vårdat och gett läkemedel till patienter, detta trots att han saknar legitimation.

– Man tror ju inte att det är sant. Det är någonting som har chockat alla så klart, hur det har kunnat bli så, säger Nils Höglund, fackombud på Vårdförbundet, till statsradion.

Mannen, som är undersköterska, jobbade som ambulanssjuksköterska i Finnveden under flera år utan att ha haft tillräckligt utbildning.

LÄS ÄVEN: Ökat våld mot ambulanspersonal

För några månader uppgav han för sin chef att han tagit examen som sjuksköterska och tilldelades ambulanskläder med sitt namn på bröstet.

– Skräckscenariot är att någon får en felaktig behandling och på något sätt skadas. Vi har ju narkosläkemedel, morfin som kan bli farligt, säger Höglund.

Sjukskriven

Mannen förde kollegor och arbetsgivare bakom ljuset och har sjukskrivit sig medan utredning pågår.

– De har ju trott att han är sjuksköterska, vilket han inte är. De har till exempel kört bilen medan han har vårdat patienterna, vilket han inte ska göra. Han har givit läkemedel. Kollegorna mår jättedåligt, säger Kommunals fackliga ombud Lars Svärd.

LÄS ÄVEN: Allt längre väntetider på ambulans