pass
Inrikes

Falska asylberättelser lukrativ verksamhet

Publicerad 12/12/2017
Annons

➤ Priset ligger på omkring 60 000 kronor.

– Jag fick köpa en regimkritisk blogg som varit aktiv i flera år. Jag fick ta över den och så hjälpte de mig att uppdatera den som om den alltid varit min, säger en migrant till SR Ekot som sedan kunde stanna i Sverige med sin falska asylberättelse.

Via speciella sajter på nätet kan migranter mot betalning få hjälp med både falska asylberättelser och att få visum på falska grunder.

Då Ekot kontaktar mannen bakom en sådan sajt, och låtsas vilja ha en iransk bror till Sverige som saknar skyddsskäl, svarar mannen att ”vi fixar det som behövs”.

LÄS MER: Afghaner köper falska hotbrev för att få asyl i Europa

Den påhittade brodern ska bland annat få en näthistorik som regimkritiker och ska tränas i att presentera sin falska berättelse. För att kunna ta sig till Sverige kommer brodern att få en inbjudan från ett företag vilket gör att han får ett visum.

Väl här ska han sedan drillas för att kunna lura Migrationsverket.

– Det är 100 procent säkert att det lyckas, säger mannen.

Vi kan inte veta hur många asylberättelser som säljs, eller hur ofta de lyckas. Men vi hittar bland annat tre fall i Sverige där de asylsökande själva berättar att de köpt sin asylberättelse.

Flera personer med god insyn i asylprocessen bekräftar också att försäljningen sker bland flera nationaliteter, och att det kan leda till felaktiga uppehållstillstånd.

Men personer som Ekot talat med vittnar även om att en sådan här handel riskerar att drabbar de asylsökande själva. Både genom att det generellt ökar misstron mot asylsökande, men också för att asylsökande kan luras att betala för fabricerade berättelser, som i vissa fall kan minska snarare än öka deras chanser att få uppehållstillstånd.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons