Sprängdeg som påträffades vid tillslaget.

Foto: AleWi / faksimil SVT

Inrikes

Fängelse för farmodern som gömde sprängdeg i behån

Publicerad 3/8/2021
Annons

Vid ett tillslag mot en lägenhet i Alby södra Storstockholm i somras fann polisen två helautomatiska pistoler samt en helautomatisk kulsprutepistol med ljuddämpare och ammunition. Dessutom hittades ett kilo sprängdeg, gömt i behån på den äldsta kvinnan i lägenheten, och cannabis.

Fyra personer greps i samband med tillslaget; en 18-årig man, hans mor, faster och farmor. Anledningen till husrannsakan var att polisen tidigare påträffat kokain som misstänktes tillhöra 18-åringen. Mannen uppges ingå i det organiserat kriminella Vårbynätverket.

I torsdags dömde Södertörns tingsrätt mamman till ett år och fyra månaders fängelse för skyddande av brottsling och medhjälp till grovt vapenbrott. Farmodern kom undan med sex månaders fängelse. Hon dömdes för medhjälp till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt ringa narkotikabrott medan fastern friades helt.

LÄS ÄVEN: Trots brottsmisstankar – JK inleder inte förundersökning mot kriminella nätverkets advokater

Uppträdde nervöst

Flera hekto sprängmedel hade gömts i farmoderns behå. Vid husrannsakan noterades att kvinnan uppträdde nervöst och ville gå på toaletten. Polis visiterade henne på plats varpå de fann sprängmedel i behån och i en ficka, totalt närmare ett kilo, skriver SVT. Vid tillslaget hittades även tre hekto cannabis.

Den 18-årige mannen och ytterligare en man står fortfarande åtalade. Deras domar kommer dock att dröja då de två männen även är misstänkta i det omfattande så kallade ”encrochat-målet” där över 25 personer står åtalade. Huvudförhandlingen i det målet är planerad att hållas mellan den 6 april och 24 juni.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
839Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons