termostat-nej-feat
Inrikes

Fängelse om du höjer temperaturen hemma

Publicerad 9/7/2022
Annons

Dryga böter och till och med fängelse hotar den som i stället för att gå med ytterkläder inne höjer inomhustemperaturen över vad staten bestämt är högsta tillåtna. Det är innebörden i en ny lag som den schweiziska regeringen hotar med att införa om medborgarna inte frivilligt vrider ned termostaten.

Den federala schweiziska regeringen riktar nu hårda krav på folket att dra ned på sin energiförbrukning. Konkret handlar det bland annat om att sänka inomhustemperaturen i vinter och kompensera för det med att klä sig inomhus som man tidigare gjort utomhus.

Om medborgarna inte lyder kommer skarpa restriktioner att införas. Där det är möjligt kommer man uppifrån att strypa möjligheten att höja innetemperaturen över i ett första skede 19 grader och senare ytterligare om det anses behövas.

Böter och fängelse

Där staten saknar möjligheter att direkt ingripa aviserar man i stället en förbudslag. Den som i strid mot den nya lagen vrider upp termostaten mer än vad staten bestämt riskerar dryga böter och även fängelse.

Regeringen hoppas i första hand att hotet om en tvingande lag ska förmå medborgarna att rätta in sig i ledet. Om så inte sker hoppas man i andra hand att en förbudslag ska få den effekten genom att vara avskräckande.

Kontrollrazzior i hemmen

Man medger att det kommer att bli svårt att kontrollera att lagen efterlevs och säger att man till att börja med inte kommer att avdela stora polisresurser för att på bred front göra razzior i folks hem för att kontrollera hur varmt de har.

På längre sikt är detta dock inget som kan uteslutas om energikrisen fortsätter eller förvärras. Redan från början kommer slumpvisa stickprovskontroller av det slaget att göras.

Grannar uppmanas ange varandra

Lagen kommer även att gälla företag och där kan bötesbeloppen bli ännu högre än för privata hushåll. Påföljden sägs också kunna variera beroende på om den förbjudna temperaturhöjningen skett av misstag eller avsiktligt.

Regeringen uppmanar också till att ange grannar till polisen som de misstänker begår brott av det här slaget. Polisen ska vara skyldig att rycka ut om en sådan anmälan inkommer.

De olika kantonerna har på sig fram till den 22 september att komma med synpunkter på hur en lag av det här slaget ska utformas.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
816Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons