Fängelse viker sig för strejkande fångar – ändrar maten
Foto: Allagash Brewing from Portland, USA, CC BY 2.0 / Kriminalvården

För ett par veckor sen beslöt en grupp fångar på Tidaholmsanstalten att lansera en strejk för att visa missnöje med maten. Nu ger anstalten efter och gör ändringar i menyn som man hoppas ska duga för gästerna från jordens alla hörn.

Det var måndagen den 29 november strejken inleddes genom att fångarna anmälde sig sjuka från sina anvisade sysselsättningar. Problemen fångarna hade med maten ska ha varit att den inte ansågs tillräcklig, eller tillräckligt god, och att utbudet i kiosken begränsats kraftigt.

Varje dag arbetar omkring 70 fångar i olika verkstäder. En utdragen strejk hade kunnat påverka produktionen och drabbat anstaltens kunder.

LÄS ÄVEN: Fångar strejkar – maten inte tillräckligt god

Nu är strejken över.

– Från slutet av förra veckan började allt fler återgå till arbetet och under måndagen var alla tillbaka och det var normaldrift på anstalten igen, säger anstaltschef Magnus Östlund till Falköpings Tidning.

Vad som fått fångarna att återgå till arbetet ska vara att man fört en dialog med dem och sedan gjort ”justeringar” i matsedeln, där mindre populära rätter har plockats bort eller ska serveras mer sällan, och mer populära rätter blir mer frekventa samt några har lagts till.

Jordens alla hörn

– Det finns inget intresse att servera rätter som inte uppskattas. Men ibland kan det vara svårt att veta i förväg vad som kommer att gillas. Vi har intagna från jordens alla hörn och åsikterna kan vara olika om vad som är gott.

När det gäller kiosken, där klagomålen främst rört bristen på frukt och grönt, kvarg och ägg, har man dock inte gjort några ändringar och hänvisar till att den verksamheten är centralt upphandlad.

– Det känns lite onödigt att det skulle behöva bli så här. Vi hade kunnat diskutera dessa frågor utan att de intagna protesterat på det här sättet. Men personalen har skött det här mycket bra och dialogen med de intagna har ändå skett på ett lugnt och sansat sätt.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.