Faris våldtog på fritidsgården – hovrätten straffar med fängelse i tre månader: ”Var endast 18 år”
Fritidsgården/Faris Alamin Hussin. Foto: Polisen

I våras dömdes 19-årige Faris Alamin Hussin för en våldtäkt som han begick på en fritidsgård i nordvästra Storstockholm. Tingsrätten bedömde att straffvärdet låg något över fängelse i två år men beaktade våldtäktsmannens ”ungdom” och halverade straffet till ett års fängelse. Nu har hovrätten sagt sitt och kortar ned fängelsestraffet ytterligare – till tre månader. Detta eftersom våldtäktsmannen ”endast var 18 år vid brottet”.

Det var natten mot den 10 januari i år som 19-årige Faris Alamin Hussin med bakgrund från Etiopien befann sig med flera andra personer på en fest i fritidsgården vid Tallbohovsskolan i Järfälla kommun.

Foto: Polisen

I samband med festen har tonårsflickan tappat bort sina vänner och Faris erbjudit sig att hjälpa henne att leta. De två var sedan tidigare obekanta med varandra. Faris ska ha lurat tonårsflickan att leta i ett källarrum beläget i fritidsgårdens lokaler – men väl inne i rummet har Faris låst dörren bakom sig och agerat våldsamt.

Foto: Polisen

Offret: Han ströp och slog mig

Den utsatta tonårsflickan berättar för polisen att Faris tog stypgrepp och utdelade slag mot hennes ansikte i sin strävan att fullborda en våldtäkt.

Faris fullbordade vaginalt samlag men tonårsflickan knuffade och sparkade tills hon lyckades ta sig loss. Hon flydde gråtande ut från källaren, vilket vittnen såg. På källargolvet har det påträffats en använd kondom och flera smycken.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Faris våldtog och bad morgonbönen

Senare samma morgon tar polisen in Faris på förhör. Han erkänner samlag med tonårsflickan men hävdar att han inte har varit våldsam. Samtidigt lyfter Faris flera gånger att han ångrade sig.

När polisen frågar vad Faris gjorde efter situationen i källarförrådet – ger han svaret att han bad morgonbönen. Men uppgiften var han bor går isär.

Faris Alamin Hussin. Foto: Polisen

Tingsrätten halverade fängelsestraffet

Den 8 mars dömdes Faris mot sitt nekande i Attunda tingsrätt för våldtäkt. Tingsrätten skriver att ”Faris ungdom ska särskilt beaktas vid straffmätningen” och halverar därför straffet från två års fängelse till ett år.

Faris Alamin Hussin. Foto: Polisen

Hovrätten: ”Endast 18 år vid brottet”

Faris överklagade domen till Svea hovrätt och den 29 oktober meddelade rätten att man inte gör några andra bedömningar än de som tingsrätten har gjort i fråga om skuld och rubricering. Faris ska därför dömas för våldtäkt i enlighet med tingsrättens dom. Men fängelse i ett år anses vara ett för hårt straff. Det går att läsa i hovrättsdomen att Faris ”dock endast var 18 år när han begick brottet”.

Hovrätten anser, med hänvisning till ett mål i Högsta domstolen, att skyddstillsyn är en lämpligare påföljd i Faris fall – framför fängelse som man menar enbart ska dömas ut som sista utväg. Men eftersom straffmätningsvärdet är ett års fängelse tvingades hovrätten kombinera skyddstillsyn och fängelse i tre månader. Enligt gällande praxis friges Faris efter att ha avtjänat två tredjedelar av fängelsestraffet.

I avgörandet har hovrättsråden Annika Åkerlind, Robert Green, tf. hovrättsassessorn, Mikael Schantli, referent, samt nämndemännen Parvin Araghi och Peder Ribbing deltagit.

Våldtäktsoffret har berättat för polisen att hon mår psykiskt dåligt efter våldtäkten som har resulterat i att hon håller sig hemma och även varit frånvarande i skolan.

LÄS ÄVEN: Damir får nära en miljon i skadestånd efter kidnappningsvåldtäkter – fängelsestraffet var FÖR HÅRT

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.