➤ MEDIA Inför söndagskvällens partiledardebatt i SVT Agenda hade respektive parti valt ut och bjudit in sin egen skara åhörare från sina ungdomsförbund. En av de som satt i publiken var Fatemeh Khavari som fungerat som talesperson för de strejkande afghanerna i Stockholm.

Khavari har uppehållstillstånd i Sverige men är inte svensk medborgare. Svensk medborgare var dock den av SD inbjudna kvinna som skulle tagit plats i publiken, som Linnéa Vinge från Ungsvenskarna vittnar om på måndagen.

Kvinnan ifråga ska ha stoppats då hon saknade svensk legitimation och av SVT påstods kunna utgöra ett potentiellt säkerhetshot. Hon ska dock ha haft ett europeiskt pass med sig och kunnat uppvisa dokumentation på att hon är svensk medborgare.

Detta räckte dock inte – däremot gavs alltså Khavari inträde.

Under debatten hänvisade Sjöstedt i sina dueller mot Jimmie Åkesson upprepade gånger till Khavari och begärde att SD-ledaren skulle be om ursäkt för vad Mattias Karlsson ska ha påstått om henne – påståenden som härrör från den polisanmälan Khavari gjort mot Karlsson tillsammans med Amir Nabizadeh, som med högsta sannolikhet ljugit om sin ålder.