Bild: Faksimil/Arkivbild

Fattigpensionären Peter tackar Samhällsnytts läsare för stödet: ”Det känns lite bättre”

243 Shares

Fattigpensionären Peter, som Samhällsnytt uppmärksammade förra veckan, tackar för det massiva stöd han fått från läsarna. – Det känns lite bättre när man får bra respons, säger han.

”Men VAKNA, det är inte Svennar som e ute och gruppvåldtar !!! utan det är dom så kallade ‘nyinkommna’ typ Afkaner, araber, afrikaner osv osv!! Sluta dölja detta faktum för oss..!!!”

Så skrev Peter i ett inlägg på Facebook i januari förra året. För det dömdes han för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 60 dagsböter à minimibeloppet på 50 kronor. Artikeln om domen mot fattigpensionären engagerade många av Samhällsnytts läsare:

”Helt otroligt. Man jagar folk som är frustrerade, upprörda och kanske inte uttrycker sig som en pkjournalist. För det får man böter. Jag är ganska orolig för demokratin”, tyckte en person som kommenterat artikeln.

Peter, som tidigare var ostraffad, berättar för Samhällsnytt att han läst alla de kommentarer som skrivits under artikeln och berörs av dem.

– Kan du tacka för alla kommentarer? undrar han.

– Det känns lite bättre när man får bra respons av så många människor som tänker lite längre än sina näsor.

Är mer försiktig

Peter förtydligar att han inte känner sig som ett offer, men att han numera är mer försiktig när han kommenterar i sociala medier så han inte ska råka uttrycka olagliga åsikter.

– Det är klart att man måste vara. Jag tänkte på det så sent som idag att det påverkar mig, säger han.

Samtidigt betonar Peter att det är viktigt med civilkurage och att han själv har barn och barnbarn. Han oroas över deras uppväxt och framtid i Sverige.

– Vi måste börja tänka på våra barn och barnbarn. Vart världen är på väg? Det är inte bra, säger han.

– Det är på väg åt helvete, ursäkta språket. Det här är inte bra.

Du menar Sverige?

– Ja, Sverige. Och alla de här våldtäkterna. Det är så ruskigt.

Inget svar från Näthatsgranskaren

Bakom polisanmälan mot Peter ligger ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg som skapat en ideell förening. Det är oklart hur många som är aktiva i föreningen utöver Åberg. Enligt medieuppgifter ligger de bakom hela 750 polisanmälningar sedan början av förra året.

En del av anmälningarna rör kommentarer som kan uppfattas som hotfulla eller nedsättande om i synnerhet muslimer och invandrare. I Peters fall handlade det istället om en kommentar där han i inlägget menade att det är nyanlända invandrare, inte svenskar, som begår gruppvåldtäkter. Ett påstående som domstolen alltså ansåg är brottsligt att göra.

Samhällsnytt hade under förra veckan kontakt med Näthatsgranskaren. De lovade att återkomma med svar på våra frågor under onsdagen, men har inte återkommit med något svar.

Istället skriver Näthatsgranskaren på Facebook att föreningen ”demoniserats av föreningens kritiker” och att man utsatts för ”lögner och förtal”. Bakgrunden är att det avslöjats att Tomas Åberg för fem år sedan belades med djurhållningsförbud sedan han låtit jakar som han hade som boskap på sin gård svälta ihjäl.

Peter heter egentligen någonting annat.

LÄS MER: Näthatsgranskaren lät sina djur svälta ihjäl – hyllas nu som antirasistisk hjälte av Agria Djurförsäkring

LÄS MER: Skrev att svenskar inte gruppvåldtar – dömdes för hets efter anmälan från ”Näthatsgranskaren”

243 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.