Fem personer dödades under måndagen i en hissolycka på en byggarbetsplats i Sundbyberg utanför Stockholm. De fem omkom när hissen av oklar anledning gav vika och rasade till marken.

Olyckan inträffade strax före tio på måndagsförmiddagen vid bygget av det 14 våningar höga Ursviks torn. Bygget, som påbörjades sommaren 2022, nådde under förra veckan tionde våningen. I samband med det höjdes bygghissen med ytterligare ett våningsplan.

Hissen uppges efter det ha använts flera arbetsdagar innan den av oklar anledning kollapsade under måndagsförmiddagen.

Ursviks torn. Foto: Pressbild

Fem döda

Under måndagseftermiddagen var de förolyckade ännu inte identifierade och anhöriga heller inte underrättade. Polisen var därför förtegen med uppgifter om tillståndet för dem.

Under tisdagsförmiddagen bekräftar emellertid Åklagarmyndigheten att fem personer omkommit och att händelsen utreds som ett brott.

– Det här är en allvarlig händelse som vi nu utreder. Fem personer har konstaterats avlidna. Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, samtidigt som kontakt med anhöriga tas. Den tekniska undersökningen fortsätter och Statens haverikommission arbetar på platsen, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död.

Underentreprenör

Bygget av Ursviks torn utförs på helentreprenad av Andersson Company Byggnads AB, men de omkomna personerna uppges ha arbetat för en underentreprenör.

Enligt medieuppgifter har ett så kallat DVI-team (Disaster Victim Identification) från Rättsmedicinalverket kallats in för att hjälpa till med identifiering av de omkomna. I ett sådant team finns bland annat rättsläkare, rättsodontologer och rättsgenetiker.

Sådana experter har tidigare arbetat med att identifiera offren för tsunamin i Thailand, Estoniakatastrofen och diskoteksbranden i Göteborg.