falu_tingsratt_skjutning-kupolen
Inrikes

Fem dömda för dödsskjutning och knivskärning i Borlänge

Publicerad 3/11/2020
Annons

På tisdagen föll dom i Falu tingsrätt i det mål där fem personer stått åtalade för en uppmärksammad dödsskjutning i juli förra året vid köpcentret Kupolen i Borlänge. Tre av de åtalade – två män och en kvinna – döms till fängelse medan två medåtalade män döms till skyddstillsyn.  

Händelsen inträffade den 8 juli. Ett bråk mellan flera personer eskalerade till våld med skjutvapen och kniv. En av de inblandade sköts ihjäl med två skott och en person på den motsatta sidan i konflikten knivhöggs.

Åklagaren hade yrkat att de tre huvudåtalade skulle dömas för mord respektive medhjälp till mord (kvinnan) men domstolen mildrar brottsrubriceringen till dråp/medhjälp till dråp. Samtliga tre döms även för grovt vapenbrott. Påföljden för de två männen blir 9 års fängelse och för kvinnan 7 års fängelse.

En man döms för inblandning i dådet till skyddstillsyn och samhällstjänst och ytterligare en person döms för olaga hot som föregick händelsen till skyddstillsyn,

Michael Edward Kellander, född 1988-10-05, döms för dråp och grovt vapenbrott till 9 års fängelse. Är tidigare dömd för egenmäktigt förfarande.
Pierre Patrik Norberg, född 1990-01-28, döms för dråp, grovt vapenbrott med mera till 9 års fängelse. Är inte tidigare dömd för brott.
Johanna Maria Nordlander, född 1996-08-10, döms för medhjälp till dråp och grovt vapenbrott till 7 års fängelse. Är tidigare dömd för misshandel och olaga hot.
Eric Jaako Stenkvist, född 1996-12-28, döms för medhjälp till grov misshandel med mera till skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst.
Albin Emil Heinonen, född 1995-11-12, döms för olaga hot till skyddstillsyn. Är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, rattfylleri, hot mot tjänsteman och vapenbrott.

SVT Nyheter har publicerat en detaljerad redogörelse för brottet och utredningen. Den kan läsas HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons