de-atalade
Inrikes

Fem invandrare åtalas för gängmord i Göteborg

Publicerad 1/14/2023
Annons

Den 7 juli förra året sköts en 22-årig gängkriminell man med ett stort antal skott ned på öppen gata i det invandrardominerade och brottstyngda området Biskopsgården i Göteborg. Nu väcks åtal mot fyra unga män och en kvinna för mordet. Samtliga har invandrarbakgrund.

22-åringen, som har ett arabiskklingande namn, var en av de 63 personer som sköts till döds 2022 som en del av konflikter mellan olika invandrargäng. Det var nytt rekord och en ökning med 50 procent jämfört med året innan, trots att det också var ett rekordår.

Just den här dödsskjutningen hänför sig till en konflikt mellan gängkriminella konstellationer med säte i norra respektive södra Biskopsgården, ett område som i spåren av Sveriges expansiva invandringspolitik på några decennier förvandlats till ett etniskt segregerat parallellsamhälle, no go-zon och laglöst land.

Gängkriget i Biskopsgården har i olika former pågått i mer än 20 år. 22-åringen som sköts ned i juli är ett av de senaste dödsoffren i den konflikten.

Det var också här som polismannen Andreas Dalman sköts ihjäl i juni 2021 av 17-årige somaliske migranten Sakariye Ali Ahmed, tillhörande den norra gängkriminella falangen i Biskopsgården. 22-åringen figurerade i den brottsutredningen och dömdes i härvan för brott mot vapenlagen och ett flertal narkotikabrott.

Påföljden blev endast ett kortare fängelsestraff och 22-åringen var snart tillbaka i Biskopsgården och gängkriminaliteten igen. Mindre än ett år senare och mindre än en månad efter att han frigivits var han död.

Vapnet som användes vid mordet. Bild: Polisen.

Mordet

22-åringen skjuts ned när han på eftermiddagen den 7 juli förra året kommer ut från en butik vid Länsmanstorget. Utanför butiken har ett antal personer från den södra motståndarfalangen ett tag cirklat runt i bil och på mopeder.

Offret lockas ut på torget där han blir en enkel måltavla för motståndargängets kulor. En av dem tömmer hela pistolens magasin mot honom. Ett av skotten är direkt dödande.

Gärningsmännen flyr sedan från platsen med mopederna som flyktfordon och dumpar under färden mordvapnet, sina masker och även en del av sina kläder. Polisen är dem dock tätt i hälarna och endast någon timme efter dådet kan två gripas på en adress i området. En av dem är den misstänkte skytten.

Senare på kvällen grips en tredje medbrottsling. Att hitta de sista två, en man och en kvinna, skulle däremot dröja flera månader. Samtliga häktas vartefter de grips.

På onsdagen väcktes åtal i Göteborgs tingsrätt mot brottskvintetten tillhörande det kriminella invandrarnätverket Södra Biskops. I åtalet står bland annat att ”gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet”.

Det är inte klarlagt huruvida 22-åringen var det tilltänkta offret eller om man bara var ute för att döda någon vem som helst i den rivaliserande gängfalangen. Flera personer i båda konstellationerna lever med ett pris på sitt huvud.

Bevisningen i målet anses god. Där finns både DNA och övervakningsbilder från brottet. Av bilderna kan man se hur gängmedlemmarna samarbetar kring mordet. Samtliga åtalade nekar ändå.

Skytten riktar vapnet mot offret. Bild: Polisen.
Offret försöker fly undan kulorna. Bild: Polisen.
Skytten riktar vapnet mot offret igen. Bild: Polisen.
Skytten flyr från brottsplatsen. Bild: Polisen.
Polisen anländer till brottsplatsen. Bild: Polisen.

Kan inte utvisas

Malamin Samureh Jarju, född 2002-10-03, åtalas för mord och grovt vapenbrott. Han är den som enligt åtalet hållit i vapnet. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, olovlig körning och folkbokföringsbrott.

Rami Ben Makram Kanfoud, född 2002-12-15, åtalas för mord och grovt vapenbrott. Åklagaren har i andra hand yrkat att han ska dömas för medhjälp till mord och medhjälp till grovt vapenbrott. Han är den som lurade ut offret på torget. Han är tidigare dömd för bland annat grov stöld, ett antal narkotikabrott och olovlig körning. Han har även stått åtalad för rån men det framgår inte av tillgängliga rättshandlingar om han fälldes för brottet.

Erelin Rushiti, född 2003-08-12, åtalas för medhjälp till mord och grovt vapenbrott alternativt medhjälp till grovt vapenbrott. Han är tidigare dömd för bland annat, Medhjälp till förberedelse till mord, grovt skyddande av brottsling, narkotikabrott, olovlig körning och brott mot knivlagen.

Patryk Szymon Szklarz, född 2002-07-30, åtalas för medhjälp till mord och grovt vapenbrott alternativt medhjälp till grovt vapenbrott. Han är tidigare dömd för bland annat misshandel, narkotikabrott, folkbokföringsbrott, vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Han har även stått åtalad för grovt vapenbrott men frikänts i brist på bevis.

Nour Amar Ibrahim, född 2003-12-18, åtalas för medhjälp till mord och medhjälp till grovt vapenbrott.

Samtliga åtalade har svenskt medborgarskap och kan därför inte dömas till utvisning.

Åtalet kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons