pension-fem-kronor

Bild: Faksimil Aftonbladet.

EkonomiInrikes

Fem kronor – regeringens pensionshöjning till 96-åriga Gunbritt

Publicerad 3/14/2021
Annons

Häromdagen gick statsminister Stefan Löfven (S) ut i ett Facebook-inlägg och varande för det hot mot välfärden som ett regeringsskifte till en där Sverigedemokraterna ingår skulle innebära medan hans eget parti beskrevs som garanten för en satsning på de äldre. Det är inte ett löfte som 96-åriga Gunbritt Svensson i Emmaboda ger mycket för – inte efter att ha fått ynka fem kronor i höjd pension av den S-ledda regeringen.

Gunbritt och Lennart Svensson är ett strävsamt par som varit med och byggt Sverige till det välstånds- och välfärdsland det är. De träffades på en dans redan 1943, gifte sig några år senare och har hållit ihop sedan dess.

Tack vare att Lennart förvärvsarbetat under ATP-åren innan pensionerna började urholkas och att de fortfarande är tillsammans har även Gunbritt en dräglig tillvaro på ålderns höst. Hade hon blivit ensam skulle hon ha det väsentligt sämre ekonomiskt eftersom hon varit hemma och tagit hand om barnen, något som inte belönas i det svenska pensionssystemet. Med bara den egna garantipensionen skulle hon hamna under fattigdomsgränsen, ett öde som drabbat många andra äldre.

Högre straffskatten för pensionärer kvar

Socialdemokraterna har sedan frågan om det ökande antalet fattigpensionärer kom upp på dagordningen i den politiska debatten, profilerat sig som pensionärernas stora vän bland riksdagspartierna. Samtidigt har man inte velat ta bort ”straffskatten” för pensionärerna, det vill säga att man betalar mer i skatt än den som arbetar, en orättvisa som uppstod när Alliansen införde jobbskatteavdragen.

Socialdemokraterna är inte heller det parti som satsat mest pengar på att höja de sämst ställdas pensioner, här hamnar man långt efter Sverigedemokraterna som Löfven ändå vill framställa som ett hot mot pensionärernas välfärd.

Fem kronor i höjning

96-åriga Emma Svensson är ett kvitto på att den S-ledda regeringens politik på området inte harmonierar med dess retorik – fem kronor mer i plånboken har det blivit för henne. Samtidigt beslöt Löfven höja sin egen månadslön med tusenlappar och tjänar nu 180 000 kronor i månaden.

Paret försöker se saken från den skämtsamma sidan:

– Det räcker ju i alla fall till en korv på Biltema en gång i månaden. Vi får väl se det som en guldkant, säger Lennart i en kommentar till Aftonbladet.

Samtidigt kallar han beloppet för en ”struntsumma” som staten lika gärna kan låta bli att besvära sig med att skicka ut.

Litade på Magdalena Andersson

Gunbritt trodde på Magdalena Andersson när hon före valet lovade de gamla med lägst pensioner mer i plånboken. Det ångrar hon idag:

– De lät ju bra när det lovade att vi skulle få en ökning. Men sedan blev det ju inte så mycket.

Hon är också kritisk till att staten ger med ena handen och tar med den andra på ett sätt som gör att det ser ut som om man gjort mer för pensionärerna än man i verkligheten gör.

Höjd skatt i stället för sänkt

I stället för sänkt straffskatt blev det höjd skatt för Gunbritt. Pensionen ökade formellt med 50 kronor men samtidigt höjdes skatten så att nettot endast blev fem kronor.

– Jag får ut 6 925 kronor efter skatt. Det känns konstigt att det blev så lite, inte minst eftersom ministrarna själva fick rejält mycket mer i lön, konstaterar Gunbritt.

– Om det inte vore för Lennarts pension vet jag inte vad jag hade gjort. Jag har alltid varit väldigt sparsam och noga med mina slantar. Det har jag fått från min pappa.

Lennart är också besviken på Löfven:

– Jag tycker att det borde bli lite mer pengar när regeringen faktiskt lovar det.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons