Efter flera års ekonomiska problem meddelades på fredagen att den feministiska kultur- och samhällstidskriften Bang går i konkurs.

Tidningen grundades 1991 av en grupp studenter vid Stockholms universitet. Namnet är taget efter journalisten Barbro ”Bang” Alving.

Av Dagens Nyheter beskrivs den som ”en central plattform och röst i den feministiska och antirasistiska offentliga rapporteringen och debatten”.

I oktober 2018 drog tidningen igång en kampanj då 700 nya prenumeranter värvades för att kunna leva vidare. Men någon långsiktig räddning blev det inte.

I början av december ansökte tidningen om konkurs och i mitten av månaden kom konkursbeslutet.

Pandemin blev dödsstöten

Skälen till att tidningen nu går i graven sägs vara för höga omkostnader, prenumerationstapp och minskade annonsintäkter som en följd av pandemin.

– Det är oerhört sorgligt. Bang är ett magasin som betytt väldigt mycket för den feministiska och antirasistiska utvecklingen – för att inte tala om debatten – i det här landet. Tidskriften har under 30 år bevakat dessa frågor på ett djupgående och seriöst sätt som få andra har gjort, säger Emilie Roslund, ordförande för den ekonomiska föreningen Bang.

Hon hoppas nu att Bang kan återuppstå i ett liknande eller annat format i framtiden och styrelsen ska redan ha startat en ny förening.